Guillou: ”Seger på en dag”

Boken där Jan Guillou pekas ut som lögnare drogs tillbaka – samma dag som den skulle ha kommit ut.

Guillou är nöjd med beslutet.

– Seger på en dag, boken indragen och allt över, säger han.

Journalisten och författaren Paul Frigyes har skrivit ”Höjd över varje misstanke: En bok om Jan Guillou” som skulle ha utkommit i går.

Men efter ett direktsänt möte i SVT:s Gomorron Sverige på tisdagsmorgonen mellan Frigyes och Guillou skriver förlaget Norstedts i ett pressmeddelande att man har ”beslutat att återkalla exemplar som eventuellt hunnit levereras till bokhandeln”och att förlaget undersöker ”påpekade felaktigheter”.

– Annars hade de gjort pinan utdragen. Jag har talat om de tre värsta sakerna, men det finns över 100 fel i den här boken. Till och med det som står om Norstedts är fel, säger Jan Guillou.

– Det hade blivit en mycket utdragen och mycket plågsam historia för Norstedts om de hade försökt försvara sig.

Enligt Jan Guillou kan boken omöjligt ges ut, eftersom hela bokidén är att svartmåla honom via anonyma vittnesmål. Författaren Paul Frigyes håller inte med:

– Vi ska släppa den när vi har rättat felaktigheterna, säger han.

”Vinner om jag har rätt”

Hur ser du på att Norstedts drar tillbaka din bok?

– Det är ett gemensamt beslut, som är välgrundat eftersom där fanns två sakfel som måste rättas.

Peter Karlsson på Norstedts räknar också med att boken kommer ut inom kort.

– Det kan röra sig om allt från några dagar till längre tid. Vi måste titta närmare på de misstänkta felaktigheter som har framkommit, säger han.

Enligt Guillou rör det sig om över 100 sakfel i boken?

– Jag tar gärna del av dem och korrigerar det som är uppenbara fel.

”Bibliofil raritet”

Indragningen kom efter att Guillou i direktsändning visade att flera av Frigyes uppgifter var felaktiga. Bland annat att han skulle ha relegerats från internatskolan Solbacka utan betyg.

– Jag har haft nöjet att visa honom avgångsbetyget i morgon-tv, det är ett mycket bra betyg, säger Guillou.

– Och om det är så att jag blivit relegerad från Solbacka utan betyg, men i efterhand påstår att jag fick realskolans bästa betyg med premium och en triumfatorisk avslutning där, så är det samma sak. Det är liksom ohyggliga pinsamheter som jag hade fått leva med resten av livet.

Han kunde också rätta Paul Frigyes angående de felaktiga i uppgifterna i boken om Guillous pappas och farfaders roll under andra världskriget.

– Jag ingen demon som vinner debatter om jag har fel, jag vinner om jag har rätt och ett barn hade kunnat vinna med de dokument jag hade på bordet, säger Jan Guillou.

Som också fick ett exemplar av den outgivna boken signerat.

– Det är en bibliofil raritet, det vill säga en bok som inte är utgiven och kanske finns i ett hundratal exemplar, den har samlarvärde, säger han.

”Visar att han torskat”

Och att boken signerades tar han som att Frigyes visar ”reverens”.

– Det visar att han hade torskat.

Guillou kallar kapet av boken för en ”mycket liten bonus” och att det viktiga har varit att ”döda anklagelserna”.

– Det var ett blitzkrieg, om man får använda andra världskriget termer om än lite oförskämt. Seger på en dag, boken indragen och allt över, säger Jan Guillou.

Publisert: