Satsningar på klimat och skola

avAnette Holmqvist, Hanna Olsson

NYHETER

Miljöpartiet presenterar hela sin skuggbudget

Per Bolund, riksdagsledamot och ekonomisk talesman (MP)

Miljöpartiet lägger tyngdpunkten på klimat, skola och jobb i sin skuggbudget.

En särskild satsning görs på att söka upp ungdomar som varken jobbar eller går i skolan.

– Vi föreslår ett paket som ger olika typer av jobb eller utbildning åt sammanlagt 50 000 ungdomar, säger Per Bolund, ekonomisk talesperson (MP).

Förra veckan lade regeringen fram sin höstbudget. Den här veckan är det oppositionspartiernas tur. Per Bolund presenterade Miljöpartiets budgetmotion.

Han passade också på kritisera regeringen för att de inte tar klimathotet på tillräckligt stort allvar.

– Vi har en regering som duckar för sitt ansvar. Borg och Reinfeldt har slutat prata om klimat, säger Per Bolund.

Stor satsning på klimatet

Och en stor del av MP:s budget handlar om just klimatet, 24 procent av reformutrymmet läggs här. 48,9 miljarder ska de kommande fyra åren läggas på ett klimatpaket, bland annat vill man se till att utsläppsrätter inom EU inte säljs hur billigt som helst. Sverige ska också bättre rustas för ett ändrat klimat.

Miljöpartiet vill också hårdare straffa den som står för utsläpp som påverkar miljön negativt. Till exempel vill de höja både bensin- och flygskatten.

”Stort krut på skolan”

Andra satsningar är bland annat renovering av miljonprogrammen, gröna jobb, förbättring av tågtrafiken och en fördubbling av kollektivtrafiken. Dessutom läggs stort krut på skolan. Nästan 6 miljarder ska satsas där 2014 och 33 miljarder under kommande fyra åren.

Miljöpartiet vill dessutom ha en ny strategi för att hjälpa de unga som varken jobbar eller pluggar.

– Det är ett nytt paket med uppsökande verksamhet för att hitta dem och sedan lotsa dem till praktik eller arbetsplats. Unga människor har olika behov och samma lösning passar inte alla, säger Per Bolund.

Bland annat handlar det om att skapa 50 000 nya platser i jobb eller skola för unga, 16 000 av dessa inom uppsökandeverksamhet. Men man vill också öka ungas möjlighet att utbilda sig genom satsningar på fler platser inom komvux, folkhögskola och högskola.

Miljöpartiet gör samma bedömning som regeringen av vilket utrymme som finns för reformer.

– När ekonomin går så pass dåligt tycker vi det är rimligt att staten går med underskott en kortare tid för att få hjulen i rullning. Men vi tror det är mycket bättre att göra satsningar i investeringar i en bättre skola och minskad klimatpåverkan än att sänka skatten så som regeringen gör, säger Per Bolund.

Erlandsson dömer ut

Att MP vill höja skatten på utsläpp från bilar, lastbilar och flygplan upprör landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C). Han menar att MP har ett "tunnelbaneperspektiv" på sin budget.

– Detta är både ologiskt och fel, det kommer att dra undan en stor mängd försörjningsmöjligheter och arbete ifrån svensk landsbygd. Mycket av den produktion vi har i vårt land är stor, tung och skrymmande, skogen till exempel, säger Erlandsson.

– Det är inte bilen det är fel på, det är en nödvändighet i ett land som Sverige. Det är bränslet det är fel på och som vi måste hjälpas åt att förändra så vi får en hållbarhet i det.