”Syrien ett hot mot USA:s intressen”

avRobin Linderborg

NYHETER

Vita huset övertygat om att regimen låg bakom gasattacken

1 av 4 | Foto: AFP

USA står redo att attackera Syrien.

Nu väntar militären bara på Obamas order.

– Det är vår bestämda uppfattning att Assad-regimen låg bakom attacken, sa han.

FN:s inspektörer har ännu ­inte lyckats undersöka platsen där en kemvapenattack sägs ha dödat hundratals personer i förra ­veckan. Men flera västerländska ­ledare har redan kommit med sin dom - att den syriska regimen är ansvarig.

Enligt källor till Reuters ­planerar USA och dess allierade ett militärt ingripande i veckan. Amerikanska krigsfartyg har ­beordrats till Medelhavet. Därifrån kan de avfyra missiler mot militära mål.

– Skickar man bara kryssningsmissiler behöver man ­inte slå ut hela det syriska luftvärnet, säger Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut.

Flera andra analytiker som AFP har talat med tror att missiler kommer att avfyras från ubåtar, fartyg och eventuellt flygplan. USA kommer förmodligen att få stöd av bland andra Storbritannien och Frankrike.

Men västmakterna som vill slå till mot Syrien har ett problem: Ryssland och Kina blockerar ingripandet i FN:s säkerhetsråd. De båda länderna vill vänta på noggrannare utredningar och är inte alls lika säkra på att den­ ­syriska regimen är skyldig.

”Ska försvara oss”

I ett uttalande varnar det ­ryska utrikesdepartementet väst för att ett angrepp kan få ”katastrofala konsekvenser”. Syriens utrikesminister har tackat Ryssland för dess stöd. Han säger att Syrien nu har två alternativ.

– Antingen ge upp, eller försvara oss själva med alla till buds stående medel. Det andra alternativet är det bästa: Vi kommer att försvara oss själva. Syrien är inget enkelt fall. Vi har försvar som kommer att överraska.

Vid en presskonferens i går sa Vita husets pressekreterare Jay Carney att USA står i direkt­kontakt med Storbritanniens premiärminister David Cameron och andra allierade. Sam­tidigt ställer den brittiska ut­rikes­ministern William Hague in sitt Stockholmsbesök för att delta i ett extrainkallat parlamentsmöte.

Rebellerna förvarnade

Enligt den syriske oppo­si­tionsföreträdaren Ahmad Ramadan har rebellerna blivit förvarnade om en attack inom några dagar. Reuters uppger att re­bellerna blev utfrågade om lämpliga mål under ett möte i Istanbul i måndags. Det ska bland annat röra sig om flygplatser, militärbaser och vapendepåer.

Nu väntar omvärlden på att Obama ska ge besked. Enligt amerikanska medier som NBC och Washington Post så har presidenten rådfrågat ­sina med­arbetare om­ ­juridiska argument som kan försvara ett anfall.

En internationell konvention från 1993 förbjuder användandet av kemiska vapen. Syrien har ­inte undertecknat den men ­enligt experter på internationell rätt är konventionen påskriven av så många stater att det ­inte spelar någon roll.

Kanske behöver Obama bara detta argument.

– Det är vår bestämda uppfattning att Assad-regimen låg bakom attacken, sa Vita husets pressekreterare Jay Carney i går.