Blockades av Filippa Reinfeldt – anmäler

Publicerad 2013-10-22

Filippa Reinfeldts (M) äventyr i sociala medier följs av över 10 000 personer.

Men efter att hon blockerat en person från sitt Instagram-konto har landstinget i Stockholm anmälts till justitieombudsmannen, rapporterar Lokaltidningen Mitt i.

– Hon är en folkvald politiker som uppdaterar på arbetstid, borde inte det vara offentligt precis som hennes e-post?, säger Anders Ljung som står bakom anmälan.

Filippa Reinfeldt (M) är inte bara känd som mäktigt hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholms län, hon har dessutom ett uppmärksammat Instagram-konto som följs av över 10 000 personer. Där går det att ta del båda av vad hon gör på jobbet, men även privata åtaganden presenteras. 

Stockholmaren Anders Ljung följde Filippa Reinfeldt på Instagram fram tills nyligen, då han blockerades. Det rapporterar Lokaltidningen Mitt i.

– Jag håller inte med henne politiskt och brukar käfta emot lite ibland. Då blev jag blockerad. Jag vill poängtera att det inte handlade om något näthat utan politiska diskussioner, säger han till Aftonbladet.

Anmälde till JO

I somras mejlade han till landstinget i Stockholm och bad dem häva blockeringen med hänvisning till offentlighetsprincipen. När han inte fick svar gjorde han en anmälan till justitieombudsmannen (JO). När Lokaltidningen Mitt i började gräva i historien fick han dock svar från landstinget. De skrev "Här på Moderaternas landstingskansli ansvarar vi inte för ledamöternas privata sociala medier."

– Nu har jag gjort en JO-anmälan som handlar om om huruvida Instagram-kontot är offentlig handling eller inte. Landstinget har ett policydokument som ligger ute på nätet där det står att medverkan i sociala medier räknas som allmän handling, säger Anders Ljung.

Han menar att det handlar om att få klarhet i vad som gäller.

– Inte bara med Filippa Reinfeldts Instagram utan för politiker i allmänhet. Ett annat exempel är Carl Bildts twitter, ibland kan man vara osäker på om han uttalar sig som utrikesminister eller privatperson. Jag är intresserad av att få reda på vad det är som gäller.

"Det är privat"

Men JO utreder inte den första anmälan. Den andra anmälan har man ännu inte hanterat.

Filippa Reinfeldts pressekreterare Gustaf Stenlund säger till Aftonbladet att hennes konto är privat och att det således inte har med landstinget att göra.

– Det är så jag ser det, säger han.

Men Anders Ljung håller inte med.

– Jag anser inte att det är privat. Och om det vore det, så kan man sätta kontot på privat på Instagram. Hon uttalar sig om saker som rör landstingets politik och kommenterar tidningsartiklar. Det tycker jag är jobbrelaterat.