Nyheter

"Wiseman": Därför köper Brasilien Jas

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Den anonyma försvarsbloggaren Wiseman slog till igen - och avslöjade Brasiliens köp av Jas.

Samma dag valde han att själv avslöja sin identitet.

Aftonbladet bad honom utveckla vad affären har för betydelse.

Carl "Wiseman" Bergqvist är major på flygflottiljen F 21 i Luleå. Under sex år har han bloggat under namnet Wisemans Wisdom - kallad Sveriges mest omtalade blogg om försvaret.

På onsdagkvällen var han först i Sverige med nyheten om att Brasilien köper Jas-plan.

Aftonbladet bad honom ge sin syn på köpet - som privatperson och inte som en representant för Försvarsmakten.

"Långsiktigt positivt"

Viktigast är att den svenska beställningen på 60 Jas 39E nu ser ut att bli av. Riksdagen beslutade nämligen att annullera beställningen om inget annat land köper planet. Sverige kommer dessutom få stötta Brasilien med utbildning av piloter och tekniker - på samma sätt som man gjort för tidigare exportländer, berättar han.

– Det kommer bli betungande för den lilla organisationen som flygvapnet är i dag, men ändå långsiktigt positivt. Vidare innebär det också att Sverige kommer att behöva göra motköp i brasiliansk industri, säger han.

Öppnar möjligheten för försäljning i Sydamerika

Att Brasilien väljer Gripen beror på att Jas 39 har avsevärt lägre inköps- och underhållskostnader än konkurrenterna F/A-18E/F Super Hornet och Rafale, menar han.

– Starkast bidragande har sannolikt varit att Sverige och Saab erbjudit Brasilien och den brasilianska flygindustrin en fullständig tekniköverföring med stor del av tillverkningen i Brasilien och möjlighet att delta i den långsiktiga utvecklingen av Jas 39. Detta kommer i sin tur att öppna ytterligare möjligheter för Saab att sälja Jas 39 i Sydamerika med hjälp av brasiliansk flygindustri, säger Carl "Wiseman" Bergqvist.

"Oerhört lättflugen"

Enligt honom står sig den nya versionen 39E bra jämfört med konkurrenterna. Modellen har starkare motor och bättre lastmöjligheter än de första versionerna av Jas, som var anpassade för svenska förhållanden.

– Som pilot är den en dröm att hantera då den är oerhört lättflugen och piloten kan lägga största delen av sin kapacitet på att strida i stället för att flyga. Den största fördelen politiskt är dock de låga kostnaderna. Rafale har utan tvivel förmågor som Gripen inte har, men är å andra sidan mycket, mycket dyrare.

Du tweetade att Brasiliens köp innebär att modellen Boeing F/A-18E/F läggs ner - och att det bör öka Gripens möjligheter i Danmark. Kan du utveckla?

– F/A-18E Super Hornet har varit ett alternativ för nytt stridsflygplan för Danmark liksom Gripen. Danmark har haft svårt att välja nytt flygplan och i USA har Boeing varslat att om man inte får en order inom de kommande månaderna kan man tvingas lägga ner produktionen. Vi får se om amerikanska flottan köper fler flygplan för att hålla i gång produktionen. Danmarks beslut lär fortfarande vara långt borta.

Kommer fortsätta blogga

Carl "Wiseman" Bergqvist valde att gå ut med sin identitet efter att den antimilitariska gruppen Ofog avslöjat honom. Bloggandet kommer däremot inte upphöra i och med att identiteten är röjd, säger han till Svenska Dagbladet.

– Fördelen med en anonym blogg är att sakfrågorna kommer i fokus, inte vem som ligger bakom. Wiseman har aldrig avslöjat några hemligheter, utan kommenterat och satt in vad andra publicerat i ett sammanhang och länkat till källmaterialet. Nu kanske jag får vara försiktigare, säger han till tidningen.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: