Huggs i magen – av nazisterna

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

Fidel Ogu blev nästan mördad av en grupp medlemmar i Svenska Motståndsrörelsen.

I Uppdrag Granskning kartläggs det nazistiska våldet.

– Det sker en mobilisering och rekrytering av de här  grupperna,  säger Janne Josefsson, som är programledare i kvällens avsnitt.

I december förra året gick nazister till attack mot en demonstration i Stockholmsförorten Kärrtorp. Svenska Motståndsrörelsen, som mobiliserade attacken, har många medlemmar som tidigare blivit dömda för flera våldsbrott.

Nu har Uppdrag Granskning kartlagt nazisternas verksamhet och grävt i en del ouppklarade brott.

– Det var läge att göra den här granskningen och berätta berättelser som inte berättats tidigare. I dag ser vi sammandrabbningar på flera håll som vi inte sett tidigare, säger Janne Josefsson.

"Blödde så mycket"

I onsdagens avsnitt får vi bland annat möta Fidel Ogu från Nigeria, som förra vintern var på tillfälligt besök i Sverige för att hälsa på en vän.

En natt i december blev han oprovocerat knivhuggen i magen av en grupp nazister.

– Jag blödde så mycket och jag blev kall, jag kunde inte andas. Sedan tog ambulansen mig till sjukhuset. Doktorn sade att jag hade tur som överlevde, säger han i en intervju i programmet.

Eftersom det aldrig gick att bevisa vem av nazisterna som utdelat knivhugget lades fallet ner.

"Folk är livrädda"

Enligt Janne Josefsson var det svåraste med kvällens avsnitt att få folk att berätta om sina erfarenheter.

–  Folk är livrädda. Att Fidel ställer upp beror mycket på att han har lämnat landet. Han är väldigt skrämd.

Arbetet med kvällens avsnitt har pågått under ett par månader, men Janne Josefsson har granskat nazistiska rörelser under en längre period.

– Jag har följt de här grupperingar aktivt som journalist sedan tidigt 90-tal. Nu tycker jag att det är mer aktuellt än någonsin eftersom det sker en mobilisering och rekrytering av de här grupperna. Vi har till exempel aldrig förr haft ett nazistiskt parti som ställt upp i 30 kommuner, som Svenskarnas parti gör i år, säger han.

Ville göra intervju hemma hos Josefsson

Inför kvällens avsnitt försökte Janne  Josefsson även att få till en intervju med ledningen i Svenska Motståndsrörelsen. Han fick då veta att kravet för att de skulle ställa upp var att intervjun skulle göra hemma hos honom själv, på hans skyddade adress.

– Det var ett raffinerat sätt att säga: ”Gör du något vi inte skulle gilla så vet vi var du bor”, säger han.

– Men det går inte att gå med på ett sådant krav, det tyckte varken jag själv eller SVT.

Trots att han uppfattade det som ett hot från Svenska Motståndsrörelsens sida säger Janne Josefsson att han inte tror att de verkligen skulle göra honom något illa.

– Jag är inte rädd. Det kan man inte vara om man ska ha det här jobbet. Om folk tror att de kan täppa till truten på oss genom att hota så har de fel, det går inte att tysta oss.

Publicerad: