Supervapnet nära att bli verklighet

Du har sett det i science fiction-filmer.

Du har använt det i tv-spel.

Nu kan magnetvapnet bli verklighet.

Utan krut, utan eld och med en förödande kraft skjuter magnetvapnet i väg projektiler som kan träffa fiender på flera mils avstånd.

Hittills har vapnet varit en själklarhet i vilken science fiction-film med självaktning som helst.

Men nu meddelar USA:s militär att man är nära att utveckla en prototyp - i verkligheten.

Sju gånger ljudhastigheten

USA:s flotta uppger att brittiska BAE Systems fått i uppdrag att vidareutveckla prototyper, så att provskjutning till havs kan inledas 2016.

– En elektromagnetisk kanon använder bara elektricitet – inget krut – och kan skjuta iväg en projektil över 16 mil, i sju gånger ljudhastigheten, säger konteramiral Matthew Klunder till CBS News.

Enligt Klunder innebär ett magnetvapen en mer eller mindre oövervinnerlig militär.

– Det faktum att vi kan skjuta så många sådana här till lågt pris – enligt min åsikt kan en motståndare inte vinna, säger han till CBS.

Enorm kraft

Enligt Peter Bull, docent i militärteknik på Försvarshögskolan i Stockholm, är tekniken busenkel.

Ström leds genom två parallella skenor. Mellan skenorna sitter en så kallad drivspegel, ett slags hylsa, som slungas iväg av det magnetfält som uppstår.

Men trots enkelheten i teorin kommer det förmodligen dröja innan vapnet kan användas i praktiken.

Elektriciteten som krävs är extrem.

– Det som uppstår, i kontaktytan mellan drivspegeln och skenorna, är plasma. Det är alltså jättehöga temperaturer så att materialet löses upp, säger Peter Bull till TT.

Möjlig som rymdslunga

Därmed behövs både nya tåliga material, och nya typer av elöverföring.

– Grejen är att man behöver jättelika effekter över väldigt kort tid, och så hög effekt kan inte en vanlig generator spotta ur sig.

Men den enorma kraften kan också komma att användas i fredligare projekt – exempelvis när raketer och sonder ska skjutas upp i rymden.

– Problemet blir ju att du får väldigt våldsamma accelerationer. Mycket av den utrustning man har i rymdsonder är rätt känslig, säger Peter Bull.

Publisert: