Mangs: De sparkade boll mitt över vägen

Foto: Mangs i tingsrätten.
NYHETER

Peter Mangs besköt Younes Cheikhi i hans gatukök i Malmö.

Dagen innan hade han sett ett gäng utanför sparka ut en fotboll på vägen. Därför sköt han.

– Återigen var det en klunga med araber som uppträder hotfullt och bestämmer sig för att inte bete sig, säger Peter Mangs i en intervju med Robert Aschberg i Radio 1.

Younes Cheikhi, 41 såg en röd prick fladdra förbi fönstret i sitt gatukök. Sekunderna senare krossades rutan av en kula som gick in genom en öppen dörr på bak­sidan.

Bakom siktet stod Peter Mangs, 41.

I intervju med Robert Aschberg i Radio 1 berättar Mangs på plats på fängelset Kumla om varför han sköt mot gatuköket.

– De sparkade boll mitt över vägen, säger han.

Irriterades på vissa grupper

Han hade sedan länge retat sig på olika etniska grupper som enligt hans mening inte kunde bete sig.

– Det var då araber, jugoslaver, sigenare och nordafrikaner, men inga asiater. Jag har inte blivit hotad eller trakasserad av asiater eller illa berörd av deras beteende, säger Mangs i Radio 1.

Han har själv aldrig varit ett brottsoffer.

– Jag har blivit störd på de här grupperna som jag nämnde. De kunde inte bete sig i tillräcklig utsträckning trots att det var mina föräldrar som blev beskattade för att de skulle vara här. Det handlade inte om hat och fördomar om det okända utan om skatteuppror.

Lagarna gällde inte honom

Peter Mangs hade sedan länge funnit stöd i USA:s självständighetsförklaring. Under åren 2003-2010 då han begick brotten som han i dag är dömd för upplevde han vad han kallar en frihetskvalitet.

– Om man inte håller med lagen så gäller den inte. Jag har bott i Amerika. Vapenlagen är skriven för att när ni inte håller med om beskattningen i huvudsak ska ni göra uppror, säger Mangs till Radio 1.

Han ställde inte politiker till svars. Utan vissa etniska grupper. Och skaffade sitt första vapen.

Mangs berättar i programmet att han sedan länge vantrivts i samhället:

– Jag blev gripen på en lördag. När måndagen kom så skulle jag till arbetsmarknadspolitiska åtgärder, det var ett arbetsrehabiliteringsjobb som jag hade som jag inte vill gå till och vill över huvud taget aldrig vara på arbetsmarknaden. Jag tyckte att det var en avstängning av mig som människa och blott en mekanisk vistelse.

Sköt på grund av bollen

Han uppger att han hittat på att han hade aspergers syndrom för att få sjukersättning och slippa arbeta.

Peter Mangs anser att han är fullt frisk.

När han stod med lasersiktet riktat mot Younes Cheikhi var han helt klar över vad han gjorde. Dagen innan hade han passerat gatuköket på Köpenhamnsgatan i Malmö.

– Återigen var det en klunga med araber som uppträder hotfullt och bestämmer sig för att inte bete sig.

De sparkade fotboll?

– Över gatan.

Vad det skälet till att du besköt kiosken?

– Det stod även några cyklar bakom kiosken. Det har varit högljutt beteende vid flera andra tillfällen.

Mangs dömdes för mordförsök på Cheikhi och sju andra, två mord, ett försök till grov misshandel, fyra fall av skadegörelse och ett övergrepp i rättsak till livstidsfängelse.

Och trivs i fängelset.

– Jag tycker att det är bra för mig. Jag har hittat ett alternativ inom kriminalvården. Det är enda stället jag hittat i Sverige där jag kunnat leva utan att måste likriktats mot arbetsmarknaden och utbildningssystemet.