Mätning: Rödgröna får egen majoritet

NYHETER

Om det var val i dag skulle de rödgröna partierna få egen majoritet i riksdagen.

Det visar en sammanvägning av de största opinionsundersökningarna som Novus gjort för Ekot.

Novus undersökning sammanväger de största opinionsundersökningarna från Demoskop, Novus, Sifo, Skop och Synovate som gjorts i december.

I resultatet står det klart att Socialdemokraterna backar med 0,5 procentenheter, men att Miljöpartiet ökar och ger därmed majoritet till de rödgröna partierna.

De rödgröna partierna får över 50 procent av rösterna, medan allianspartierna får 39 procent.

– Det blir väldigt tydligt att vi går in i ett valår nästa år där det finns en stor trötthet med den regering som sitter och en stor nyfiken på vad nästa regering kan bli, som kommer efter alliansen, säger Anders Wallner, partisekreterare i Miljöpartiet till Ekot.

Kristdemokraterna åker ur

Novus sammanställning visar också att Kristdemokraterna kommer att åka ur riksdagen om det var val i dag, partiet får mindre än fyra procent av väljarstödet.

Centerpartiet ligger däremot precis över fyraprocentspärren. Men moderaternas partisekreterare är inte oroad över alliansens minskade stöd i opinionsundersökningarna:

– Nej, jag är inte bekymrad. Erfarenheten från förra valrörelsen var att det gick att vända. Vi kommer att fokusera på det som är valets viktigaste frågor: Hur kan vi skapa nya jobb och hur kan vi hålla ordning och reda på ekonomin. Här ger vi tydliga besked och än så länge finns det inga tydliga besked från de andra, mer än att de vill höja skatterna. Det kommer inte leda till fler jobb. Det leder till färre jobb, säger Kent Persson till Ekot.

”Tunn kritik”

För Sverigedemokraternas del ligger väljarstödet kvar på 9,4 procentenheter. Men Novus sammanställning visar att det är Miljöpartiet som är landets tredje största parti, utan det är Miljöpartiet som får tio procent av rösterna. Anders Wallner säger till Ekot att han inte förstår moderaternas kritik mot att de rödgröna saknar besked i sakfrågan och regeringsfrågan.

– Jag tycker kritiken blir ganska tunn när man ser att Miljöpartiet och Socialdemokraterna ensamma är större än den kvarvarande alliansen. Så ur det perspektivet har inte de heller något färdigt regeringsalternativ, säger Anders Wallner till Ekot.