Nyheter

MP och V går mot framgång i EU-val

Av: 

Erik Melin

Åsa Romson (Mp) och Jonas Sjöstedt (V).
Åsa Romson (Mp) och Jonas Sjöstedt (V).

NYHETER

Miljöpartiet och Vänsterpartiet verkar gå mot ett bra EU-val, det visar en opinionsundersökning som Novus gjort för Ekot.

Socialdemokraterna och Moderaterna ser ut att göra ett dåligt val.

Kristdemokraterna får endast 2,3 procents stöd.

Den 25 maj hålls val till Europaparlamentet och Ekot har låtit Novus göra en opinionsundersökning för att se hur partierna ligger till, några månader innan valet.

Undersökningens raketer är Miljöpartiet och Vänsterpartiet som får 15,7 respektive 10,8 procents stöd. I valet 2009 fick MP 11,02 procent av rösterna, V fick 5,66 procent.

– Det hänger ihop med att båda dessa partier går starkt framåt i nationella val och sedan för Miljöpartiet så brukar de generellt sett göra bättre val i Europaparlamentsvalet, så att de ligger extra starkt i den här undersökningen är inte förvånande, säger Linda Berg, föreståndare för Centrum för Europaforskning i Göteborg, till Ekot.

Nedåt för de stora

Socialdemokraterna får i undersökningen 27,3 procent, långt under det man uppvisat i mätningar inför riksdagsvalet. Även för Moderaterna är undersökningen en besvikelse. De får 20,9 procents stöd vilket också är klart under deras stöd inför valet till riksdagen.

De två största partierna brukar dessutom tappa stöd i EU-valrörelsen. Risken finns att deras resultat blir ännu sämre än vad undersökningen visar, menar Linda Berg.

– Ja, den risken finns men det kommer förstås avgöras av hur kampanjerna drivs av de olika partierna.

Riskerar att åka ur

För Kristdemokraterna ger Novus undersökning ett riktigt dystert besked. Partiet får i mätningen låga 2,3 procent och skulle förlora den plats man har idag. Gränsen till Europaparlamentet är densamma som vid riksdagsval, 4 procent.

Även Centern ligger nära gränsen, med 4,5 procents stöd, och kan förlora det mandat man har i parlamentet.

Sverigedemokraterna får 4,8 procents stöd. Det är en ökning från 2009 års val då man fick 3,27 procent, men långt under de nivåer partiet visat i opinionsundersökningar inför valet till riksdagen senare i år.

– Det är något svagare än vad vi skulle kunna tro, givet att de går så pass starkt i den nationella opinionen. Samtidigt så är det så att kampanjerna har inte riktigt satt i gång och Sverigedemokraterna är än så länge ett oprövat kort i Europaparlamentsval, säger Linda Berg.

Piraterna kraftigt nedåt

I valet 2009 fick Folkpartiet 13,58 procent av rösterna. I Novus undersökning får man 10,9 procent, en tiondels procent mer än V, och skulle med det tappa tredjeplatsen i antalet mandat bland partierna till MP. Man ligger trots det en bit över de siffror som paritet fått i undersökningar inför riksdagsvalet.

Piratpartiet fick i valet 2009 hela 7,1 procent av rösterna. I Novus mätning får man bara 1,3 procent och skulle med det tappa sina två mandat i parlamentet.

Enligt undersökningen tänker 55 procent rösta i Europaparlamentsvalet. Valdeltagandet 2009 var drygt 45 procent.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal - Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat

Publisert: