USA ber om ursäkt för grovt språk

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

NYHETER

Den amerikanska toppdiplomaten bad EU fara åt helvete för dess hantering av krisen i Ukraina.

Men en inspelning av telefonsamtalet kom på avvägar och spreds på nätet med ackompanjerande texter på ryska.

Pinsamt, naturligtvis, och Victoria Nuland, USA nya toppdiplomat för Europa, bad på torsdagen om ursäkt för sitt språk när hon talade med USA:s Kievambassadör.

Samtidigt kritiserade en talesperson för USA:s UD Ryssland för att medvetet ha buggat diplomaternas telefoner.

Att samtalet spelats in och läckts visar enligt utrikesminister Carl Bildt vilket politiskt spel som pågår.

Läcktes i Moskva

– Det är inte så svårt att lista ut vem som har gjort de här inspelningarna, som har redigerat dem, som har släppt ut just de här sakerna för att uppnå ett visst politiskt syfte, säger Bildt och påpekar att utdraget med Nuland läcktes i Moskva.

Uppenbara syften, enligt Bildt, är att så splittring mellan USA och Europa samt att "skapa ett intryck av att oppositionen är en typ av amerikanska lakejer", något som passar in i den ryska propagandan.

”Inget att hänga upp sig på”

Bildt hävdar att det finns en samsyn mellan EU och USA i Ukrainafrågan och avfärdar att väst skulle detaljstyra oppositionen i landet. Han tycker inte det finns skäl att kritisera amerikanerna.

– I ett telefonsamtal kan det förekomma irritation över enskilda sammanträden eller enskilda saker, det tror jag inte man ska hänga upp sig på. Förmodligen har de bandat dygn efter dygn efter dygn och så har de hittat en liten kommentar som kan vara skadlig och så läcker de ut den.

TT-AFP

Publicerad: