Extemister till attack mot motståndares lägenhet

Av: Elisabeth Lidén

Publicerad:
Uppdaterad:

40 attacker sedan september

Våld, eldfacklor och ammoniak är deras vapen.

Vänsterextrema Revolutionära Fronten ligger bakom ett 40-tal attacker mot meningsmotståndare och i helgen slog de till mot en lägenhet i Västerås.

– Mörkertalet är stort, säger förundersökningsledaren Fredrik på Sörmlandspolisen.

Filmen, som gruppen själva lagt ut på nätet, visar hur vänsterextremister vandaliserar en lägenhet i Torshälla till tonerna av elektronisk musik.

Sedan september förra året har gruppen genomfört ett 40-tal attacker i och omkring Mälardalen riktade mot högerextremister, enligt polisen i Sörmland.

Det har bland annat handlat om personer med kopplingar till nazistiska Svenskarnas parti.

Fem till tio riktigt aktiva

– Det är politiska motiv bakom det här och vi har hyfsat bra koll på vilka de är. Det är mellan fem och tio personer som är riktigt aktiva. Sedan kommer det till fler personer från andra delar av landet vid olika händelser, säger förundersökningsledaren Fredrik på Sörmlandspolisen.

I helgen skedde det som tros vara det senaste dådet - en lägenhet i Västerås totalförstördes.

Enligt polisen har minst tre liknande attacker mot lägenheter skett på senare tid och det finns även fall av mordförsök.

Brandfacklor och ammoniak

– Det handlar om alla typer av brott och vi är oroliga för att våldet ska eskalera, säger Fredrik, som menar att allmänheten inte behöver känna sig oroliga.

Huvuddelarna av attackerna har skett i Sörmland, men även i Örebro.

Enligt Fredrik börjar det ofta med klotter.

"Nassesvin" och "Vi glömmer inte" ska vara budskap som Revolutionära Fronten lämnar efter sig hos sina motståndare.

Sedan eskalerar det.

– De har kastat brandfacklor in genom sina motståndares fönster så man fått evakuera hela trappuppgången. De har även hällt in ammoniak genom bevinkast.

"Nazisterna är en politisk fiende"

En vänsterextremist berättar för P4 Sörmland om en attack mot en 27-årig man i hans hem utanför Eskilstuna.

– Ett antal av våra aktivister åkte ut till adressen för att ta sig in i lägenheten och helt enkelt attackera personen som bodde där. Personen var inte hemma och då valde aktivisterna på plats att attackera lägenheten i stället och helt enkelt totalförstöra den, säger han.

– Vi ser inte en person som är nazist som en dålig människa, en person som har gjort dåliga personliga val, utan vi ser det som en politisk motståndare, en politisk fiende, säger den anonyma extremisten till P4 Sörmland.

"Tror inte på demokratiska processer"

Enligt Mark Vadasz, kommunikationschef på Säpo, består den vänsterextremistiska miljön av ett 100-tal brottsaktiva personer i hela Sverige.

– De saknar i dag både en direkt avsikt och förmåga att förändra statsskicket, men de kan utgöra ett konkret hot mot enskilda individer, främst genom trakasserier, våldshandlingar och skadegörelse.

Han menar att det gemensamma för både extremvänstern och extremhögern är att de inte tror på demokratiska processer.

– De strävar inte efter demokratiska normer och de accepterar och använder våld för att nå sina mål, säger han.

Publicerad: