Prognosen: Vi blir jämställda år 3121

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Mikael Damberg

NYHETER

Nu klämtar klockorna för det svenska näringslivet – i den brännheta frågan om bristen på kvinnor i bolagsstyrelser.

Lagstiftad kvotering rycker allt närmare.

– Med de senaste fyra årens förändringstakt tar det till år 3121 innan vi har jämställda styrelser, säger Mikael Damberg (S).

Den manliga dominansen i de svenska börsbolagens styrelser har länge varit omdiskuterad. Kraven på att kvinnor ska kvoteras in har intensifierats de senaste månaderna när jämställdheten seglat upp som en allt viktigare valfråga och Feministiskt Initiativ flyttat fram sina positioner. I förra veckan gick LO ut och krävde lagstiftning.

Både regeringen och Svenskt Näringsliv har dock länge varit hårdnackade motståndare.  Men på sistone har även flera borgerliga ministrar klagat på att ökningen av andelen kvinnor går alldeles för långsamt. Bland dem finansminister Anders Borg (M) som först och främst sätter sina förhoppningar till att näringslivet själva löser problemen genom striktare skrivningar i bolagskoden.

Hotar med lagstiftning

Jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) har hotat med att våren är börsbolagens sista chans. Om man inte kan visa upp rejäla förändringar innan sommaren är hon beredd att pröva tanken om lagstiftad kvotering, även om hon är principiellt emot det.

Men det är inte bara regeringen som nu vrider åt tumskruvarna. Just nu pekar mycket på att det kan bli en S-ledd regering efter valet och Stefan Löfvens parti höjer nu tonläget.

– Vi är tydliga med att det blir lagstiftning nästa mandatperiod om det inte sker väldigt substantiella förbättringar, säger Mikael Damberg, gruppledare i riksdagen och en av Löfvens närmaste förtrogna.

"Män väljer män"

De senaste åren har andelen kvinnor i bolagsstyrelserna legat runt 22 procent. Efter en relativt snabb ökning 2002-2010 har utvecklingen de senaste åren gått bakåt. S sneglar nu på Norge, där man för några år sedan införde en lag om att 40 procent i styrelserna ska vara kvinnor.

Mikael Damberg menar att utvecklingen i Sverige helt har gått i stå.

– Med den förändringstakt som skett de senaste fyra åren så skulle det ta till år 3121 innan vi har helt jämställda styrelser. Män väljer män och man ser ofta till sitt eget nätverk.

Nej från näringslivet

Carina Lindfelt, chef för avdelningen för arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv, är helt emot lagstiftad kvotering och menar att det är ägarna som ska få bestämma.

– När det gäller rekrytering till bolagsstyrelser så handlar det om vilka som finns på positionerna under. Vi ser en tydlig trend att det kommer allt fler kvinnliga chefer på alla nivåer, vilket är väldigt positivt, säger hon.

Hon menar också att kvinnor nu tar för sig inom de högre utbildningarna och att det kommer att märkas i styrelserummen. Svenskt Näringsliv ger inte mycket för den norska lagstiftningen som man menar inte gett fler kvinnor på toppositioner totalt i näringslivet, bara i styrelserna.

Publicerad: