Nyheter

De vägrar lämna ut larmsamtalet

Av: 

Pelle Tagesson

NYHETER

SOS Alarm har vägrat att uppge vem som larmade ambulans till åtta-åriga Yara i Karlskrona på Valborgsmässoafton.

– Vi tror oss veta att det var en av de två mordmisstänkta, säger chefsåklagare Pernilla Åström. Men SOS vill varken lämna ut den uppgiften eller inspelningen av larmsamtalet.

Flickan hittades död i en lägenhet i Karlskrona vid 21-tiden på Valborgsmässoafton.

– Ambulanspersonalen på plats larmade polisen, berättar Pernilla Åström. Men vem som larmade dit ambulans är fortfarande oklart. Det är en uppgift vi gärna vill ha.

– Vi vill också ta del av inspelningen av hela larmsamtalet eftersom det kan ge oss intressanta uppgifter för utredningen.

Men hittills har SOS Alarm vägrat lämna ut uppgifterna till polisen.

– Vi kommer att få dem, men det tycks ta tid, konstaterar åklagaren. SOS är svåra. Vi har fått beskeds att inga uppgifter lämnas muntligt och att SOS måste göra egna sekretessprövningar innan något lämnas över till utredningen.

Hon uppger dock att hon ”tror sig veta” vem det var som ringde efter ambulans.

Var det någon av de två personer som nu sitter häktade på sannolika skäl misstänkta för att ha mördat Yara?

– Det skulle kunna vara så. Vi har uppgifter om att någon av dem ringde 112. Inte minst därför är inspelningen av samtalet av stort intresse för oss.

Vad som sades under samtalet kan ha avgörande betydelse för utredningen.

En 31-årig man och en 30-årig kvinna greps på platsen, paret hade vårdnaden om flickan som kommit till Sverige som ensamstående flyktingbarn. Båda sitter nu häktade på sannolika skäl misstänkta för att ha mördat Yara. Båda nekar.

Skyller de på varandra?

– Det tänker jag inte säga något om, säger Pernilla Åström.

Inte heller vill hon avslöja resultat av den obduktion av kroppen som gjorde under tisdagen.

– Jag har fått en muntlig redogörelse av den polisman som närvarade, säger hon. Men uppgifterna om dödsorsaken ska vi i första hand delge flickans föräldrar. Dessutom faller de under utredningssekretess.

Enligt Pernilla Åström hämtar polisen fortfarande in information såväl om Yara som om vad som hände på Valborgsmässoafton.

– Vi arbetar fortfarande brett med utredningen.

Aftonbladet var i går eftermiddag i kontakt med SOS-alarm och undrade varför larmuppgifterna är hemliga för polisen.

– Det låter märkligt, konstaterade presstalesman Anders Klarström. Om det handlar om brott som kan ge minst två års fängelse är vi skyldiga att lämna uppgifterna till polisen. Men de måste begära uppgifterna skriftligt. Vi kommer att lämna ut detta.

En stund senare ringer han upp igen.

– Vi skickar iväg uppgifterna idag, förklarade han då. Så imorgon får polisen den information de vill ha. Även en krypterad inspelning av larmsamtalet.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert: