Här är höjpunkterna under Prideveckan

avErik Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Prideparaden i Stockholm 2012 – på lördag är det dags igen.

Vilken fest! Årets upplaga av Stockholm Pride erbjuder ett jätteutbud av programpunkter.

Aftonbladet hjälper dig att navigera mellan BDSM-seminarier, björnfester och gruppdiskussioner om våld mot hbtq-personer.

Onsdag

12:00–12:45 Ögonblicksbild från skolkorridoren

Hur ser det egentligen ut i en svensk högstadieskola för elever som är hbtq? Under detta panelsamtal samlas unga som går i högstadiet för att svara på frågor och ge en ögonblicksbild av hur det är att vara ung och hbtq idag.
Arr: RFSL Ungdom | Plats: Pride House, Kulturhuset & Stockholms stadsteater, Sergels torg 3, T-Centralen

14:00–14:45 Kärlek på lika villkor

Synen på familjen skiljer sig kraftigt åt mellan olika länder i Europa. Rätten att gifta sig och bilda familj gäller i många av EU:s länder inte samkönade par. Medverkande: Birgitta Ohlsson
Arr: HBT-liberaler | Plats: Pride House, Kulturhuset & Stockholms stadsteater, Sergels torg 3, T-Centralen

16:00–16:45 En berättelse om hen – ett ord som hänför, stör och upprör

Språket fylls ständigt på med nya ord, men få av dem rör upp sådana känslor som det könsneutrala pronomenet hen har gjort de senaste åren. Karin Hagren Idewalls föredrag kommer utifrån ett språkvetenskapligt och queerfeministiskt perspektiv berätta berättelsen om hens intåg i det svenska språket och samhället.
Arr: Stockholm Pride och Karin Hagren Idevall | Plats: Pride House, Kulturhuset & Stockholms stadsteater, Sergels torg 3, T-Centralen.

17:30–21:30 Fittfakta och kukkunskap

RFSU Stockholms skolinformatörer håller lustanatomi i RFSU:s tält i Pride park. Hur många nervändar finns i klitoris? Hur lika varandra är fittor och kukar? Och vad händer egentligen när det tänder?
Arr: RFSU | Plats: Pride Park, Fiskartorpsvägen 2, Östermalm, T-Stadion

19:00–21:00 Invigningsgalan

Med artister som Rickard Wolff och Janet Leon invigs årets Pride officiellt. Efter invigningstal stänger Amanda Jensen festivalområdet för dagen.
Arr: Stockholm Pride | Plats: Pride Park, Fiskartorpsvägen 2, Östermalm, T-Stadion | Pris: Entrébiljett till Pride Park

23:00–00:40 The Rocky Horror Picture Show [R]

Den kultförklarade rockmusikalen av Jim Sharman (1975, 98 min). Som publik välkomnas du att delta aktivt i en filmafton du kommer att minnas under en väldigt lång tid...
Arr: Biografen Zita Folkets Bio | Plats: Biografen Zita Folkets Bio, Birger Jarlsgatan 37, T-bana: Östermalmstorg + Hötorget | Pris: 80-100

Torsdag

12:00–12:45 Familj med barn - möjligheter och fallgropar.

Samtal om möjligheter och fallgropar när det gäller att skaffa barn bland hbtq-personer. Vad säger lagen och vad säger erfarenheterna? I panelen samtalar samtalsledaren Sandra Dahlén med sakkunnig inom juridiken och personer som har erfarenhet av att skaffa barn med en partner och med en vän, med hjälp av inseminering och adoption.
Arr: Hallongrottans vänner i samarbete med ABF Stockholm med stöd av Nordisk Kulturfond, Kulturkontakt Nord och Ungdomsstyrelsen. | Plats: Pride House, Kulturhuset & Stockholms stadsteater, Sergels torg 3, T-Centralen

13:00–15:00 Hivtestning med snabbsvar. Drop in.

Välkommen till Noaks Ark Stockholms hiv-testmottagning. Vi använder snabbsvarstest, du får ditt svar inom 15 minuter, anonymt och gratis. Öppet för drop-in 31 juli kl 15-18 och 1-2 aug kl 13-15. Entré via Birger Jarlsgatan 58, ring på klockan. Övriga dagar och tider: ring 020784440 för tidsbokning. Du kan känna dig trygg med att vi har erfaren och kunnig personal på plats.
Arr: Noaks Ark | Plats: Noaks Ark Stockholm, Birger Jarlsgatan 58/Erikbergsgatan 46, T-bana: Rådmansgatan/Buss 2: Tegnergatan

13:30–17:00 Dropin-vigslar i S:t Jacobs kyrka

Under Pridefestivalen kan du och din partner vigas i S:t Jacobs kyrka. Vigseln är gratis och ni får en egen präst och musiker. Ta med legitimation och hindersprövning.
Arr: Kyrkan på Pride | Plats: S:t Jacobs kyrka, Västra Trädgårdsgatan 2 (Kungsträdgården), T-centralen, Kungsträdgården

15:00–15:45 Hbtq & Idrott

Unga homo- och bisexuella blir utestängda och trakasserade inom idrotten, medan transpersoner helt utestängs i idrottens könsuppdelade värld. Men det finns undantag – hbtq-personer som ser idrotten som en frizon. RFSL och RFSL Ungdom föreläser om resultaten från en forskningsrapport om hbtq och idrott. 
Arr: RFSL och RFSL Ungdom | Plats: Pride House, Kulturhuset & Stockholms stadsteater, Sergels torg 3, T-Centralen

18:00–23:00 Schlagerpopkvällen

Den numera klassiska torsdagskvällen bjuder på allsång, glädje och nostalgi. På scen bl.a. Gina G, Helena Paparizou, Anton Ewald, Emmelie de Forest mfl. Överraskningar utlovas!
Arr: Stockholm Pride | Plats: Pride Park, Fiskartorpsvägen 2, Östermalm, T-Stadion

22:00–03:00 Tjejfesten

RFSL Stockholms årliga Tjejfest är här igen. Den 1 augusti kl 22:00 öppnar vi dörrarna på Debaser Medis, till årets bästa fest.
Arr: RFSL Stockholm | Plats: Debaser Medis, Medborgarplatsen 8, T-Medborgarplatsen | Pris: Förköp: 160:-/185:-(medlem/icke medlem)

Fredag

12:00–12:45 RFSL möter Erik Ullenhag

Erik Ullenhag är hbt-minister. Vilka hbtq-frågor är viktigast enligt honom? RFSL och RFSL Ungdom frågar ut honom.
Arr: RFSL och RFSL Ungdom | Plats: Pride House, Kulturhuset & Stockholms stadsteater, Sergels torg 3, T-Centralen

13:30–14:50 Hedersrelaterat våld - HBT personer

Ett seminarium om vilken hjälp som finns att tillgå för hbt-personer som befinner sig i en utsatt och våldsam familjerelation.
Arr: HBT Liberaler | Plats: Pride House, Kulturhuset & Stockholms stadsteater, Sergels torg 3, T-Centralen

14:00–19:00 Pride Ung: Paradpyssel

Förberedelser inför paraden på lördag där du kan komma och pyssla ihop vad än din fantasi kommer på.
Arr: IRIS och Pride Ung | Plats: Pride House, Lava, Kulturhuset (Lava), Sergels torg 3, T-Centralen | Pris: Gratis

14:00–14:45 Piska gärna, men lemlästa inte – BDSM och juridik

Hur ser svensk rätt på utövande av BDSM; vad är rätt och vad är fel? Är det någon skillnad mellan BDSM och misshandel? BDSM Community Sthlm bjuder in till ett seminarium om moralens och juridikens gränser. 
Arr: BDSM Community Sthlm | Plats: Pride House, Kulturhuset & Stockholms stadsteater, Sergels torg 3, T-Centralen

15:00–16:30 The Only Gay in the Näringsliv

Ett samtal om mod och möjligheter. Är det så illa att det bara är näringslivet kvar på öppenhetslistan nu när även idrottarna vågar sig ut ur sina garderober? Hur kan det gå snabbare att bryta heteronormen bland företagare?
Arr: RFSL | Plats: Pride House, Kulturhuset & Stockholms stadsteater, Sergels torg 3, T-Centralen

21:00–03:00 Bear Pride Party med Berserkers

Årets största björnfest i samarbete med Berserkers. Två våningar, tre barer och två dansgolv med DJ Marcos och DJ Collin, rugbybar med loungekänsla. Under kvällen utser årets björn.
Arr: Björnföreningen Viking Bears | Plats: Kingstown/K2 Night Club, Ringvägen 99, T-bana Skanstull | Pris: 120 kr/200 kr/150 kr

Lördag

12:15–13:55 Weekend (film)

Det är fredag och efter en uppsluppen middag med sina straighta vänner går Russell ut på gayklubb. Där träffar han Glen, en utåtriktad kille med konstnärliga ambitioner. De närmaste 48 timmarna utbyter de idéer och bekännelser, har sex, röker hasch, äter och mellan dem uppstår ett oupplösligt band som påverkar deras framtid som de inte tänkte på från början. Den mest klockrena kärleksskildringen mellan två killar sedan Brokeback Mountain.
Arr: SF Bio | Plats: Pride House, Kulturhuset & Stockholms stadsteater, Sergels torg 3, T-Centralen | Pris: 50 kr

13:00 Pride Parade

Den årliga paraden avgår från Medborgarplatsen vid klockan ett.

15:30–00:00 Nördevents picknick

Mingla med andra nördar, utbyt trollformler med en Potterhead, utdriver en demon med en hunter eller varför inte komma fram till vilken ponny som är bäst? Efter Prideparaden samlas alla nördar vid Östermalms IP för en picknick i nördhetens anda. Ta med egen picknickkorg, ingen föranmälan!Kom gärna i cosplay!
Arr: Nördevents | Plats: Pride Park, Fiskartorpsvägen 2, Östermalm, T-Stadion

15:30–16:30 Politisk talkshow med Jonas Sjöstedt

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt gästar partiets egna politiska talkshow "Här är ditt liv". En programpunkt där politiska och personliga frågor varvas. Besökarna är också välkomna att ställa dina frågor. 
Arr: Vänsterpartiet & HBTQ-Vänstern | Plats: Pride Park, Fiskartorpsvägen 2, Östermalm, T-Stadion

21:00–03:00 Mums Mums Dragrace 2013 - vem blir Skandinaviens nästa dragqueen?

En repris från förra årets Pridefestival, transtävlingen Mums Mums Dragrace. Med tävlingsmoment som ”catwalk” och ”lipsync for your life” utser en celeber jury Skandinaviens nästa stora dragqueen. Öppet för alla.
Arr: Mums Mums | Plats: Marie Laveau, Hornsgatan 66, T-Mariatorget | Pris: Fri entré innan 22:00 - därefter 120 kr

Fotnot: Här hittar du hela programmet!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Pride

BDSM

Hbtq

RFSU