Nu varnar de för fler nazisthot

Uppdaterad 2018-08-24 | Publicerad 2014-03-11

Experterna: Risken för högerextremt våld ökar

Högerextrema krafter har legat bakom flera våldsamma attacker och attentat under 2010-talet.

Enligt experter väntas nazistvåldet öka ännu mer under supervalåret 2014.

Därför vill S att Säpochefen kommer till justitieutskottet.

– De måste ta till sig det som har hänt och uppdatera sin riskanalys, säger Morgan Johansson (S).

Dagen efter nazistattacken i Kärrtorp i december höll Säpochefen Anders Thornberg en presskonferens. På mötet framkom det att nazisterna bedömdes som de minst farliga av alla politiska extremister.

Den autonoma vänstern och de extremistiska islamisterna är betydligt värre, uppgav Säpo - trots uppgifterna i rapporten ”Våldsam politisk extremism”, från 2009. Där redovisar Säpo och Brottsförebyggande ­rådet, Brå, att vit makt-­anhängare varit misstänkta i 14 fall av mord, dråp och liknande allvarliga våldsbrott mellan 1999 och 2009.

”Högerextrema mer aktiva”

Morgan Johansson, socialdemokraternas rättspolitiske talesperson, säger:

– Min bild är att högerextremisterna i dag är mer aktiva, mer organiserade och mer aggressiva. Jag vill veta hur Säpo tänker arbeta mot dem, säger han.

Johansson vill också veta hur Säpo ser på risken för enskilda galningar.

– De här grupperna triggar varandra och det räcker med en av dem för att ställa till ohygglig skada, som ­exempelvis Anders Behring Breivik.

– Vi ska inte vara naiva. Det har funnits sådana ”ensamvargar” tidigare i Sverige, till exempel Lasermannen och Peter Mangs.

Åkte till Ukraina

De nazistiska grupperna breddar just nu sin verksamhet internationellt. Svenska motståndsrörelsen stödjer öppet det grekiska nazist­partiet Gyllene gryning och högerextrema svenskar har den senaste tiden åkt till Ukraina för att stärka banden med fascistpartiet Svoboda.

Säkerhetspolisen känner till resorna till Ukraina.

– Vi intresserar oss för dem om de sker i syfte att ­begå terrorattentat i Sverige eller utomlands, eller om syftet för att öka individernas avsikt och förmåga att begå politiskt motiverade brott när de återvänder till Sverige, säger Sirpa Franzén, pressekreterare på Säpo.

Säpo övervakar

Franzén uppger att Säpo följer individer i extremistmiljöerna ”som visat sig beredda att begå brott för sina åsikters skull”. Men hur övervakningen går till vill hon inte kommentera.

I januari i år kom rapporten ”Våldsbejakande extremism i Sverige”.

Enligt utredaren Doris Högne Rydheim, tidigare verksam på Säpo, har de ­högerextrema gruppernas storlek, förmåga och avsikter i princip varit konstanta på senare år.

Men ett supervalår som 2014 väntas hoten öka mot folkvalda, myndigheter och enskilda.

Tipsa |
Aftonbladet