”Vi ringde honom på mobilen men det var läkaren som svarade”

avMatilda Rangborg

SR Ekot i chock efter beskedet om Nils Horners död

1 av 17 | Foto: Stefan Mattsson

Det fanns ingen känd hotbild mot den mördade journalisten Nils Horner och han var känd för sitt säkerhetstänk. Senast i morse hade han kontakt med redaktionen på Ekot.

– Jag kommer att vara klinisk nu, annars kommer jag att börja gråta och då blir det ingen presskonferens, sa Sveriges Radios VD Cilla Benkö inför den samlade presskåren i radiohuset.

Det var en uppenbart skakad SR-ledning som mötte ett stort pressuppbåd i radiohuset på Gärdet i Stockholm för att informera om omständigheterna kring journalisten Nils Horners död.

– Ni som hört Nils vet att han ville vara på plats där det händer. Han älskade det. Kabul ingick i Nils bevakningsområde, han har varit där tre till fyra gånger per år. Han visste var han skulle röra sig och så sent som i morse hade han sitt vanliga rutinsamtal med desken på Ekot, berättar VD:n Cilla Benkö.

Sorg och kris

Ekochefen Anne Lagercrantz beskriver svårigheten för kollegorna på Ekot och att man just nu både befinner sig i chock och samtidigt ska rapportera om det som hänt.

– Jag kommer från en redaktion som är i djup sorg och kris. Det är en kär kollega som fattas oss, sa hon. Alla medarbetare på Ekot har erbjudits professionell hjälp och ingen behöver jobba i dag, som inte vill.

Enligt Anne Lagercrantz upphörde redaktionens kontakt med Nils Horner efter det rutinsamtal som han har med utrikesdesken varje morgon, vid femtiden svensk tid. Klockan ska då ha varit runt nio på morgonen i Kabul. Snart nåddes Ekot av nyheten från nyhetsbyrån AFP att en journalist skjutits i huvudet i Kabul. Ekomedarbetare försökte då maila Nils Horner, som inte svarade. Efter stund ringde man Nils Horners mobiltelefon, det var en läkare som svarade.

– Han berättar att Nils Horner är död, och dödförklarades direkt då han kom till sjukhuset. Svensk ambassadpersonal på plats har också identifierat att det är Nils Horner som dödats, berättar Anne Lagercrantz.

"Nils ville vara på plats"

Enligt Ekoledningen ska Nils Horner skjutits i bakhuvudet i samband med att han var ute och intervjuade lokalbefolkningen inför presidentvalet i vår. Man uppger att han inte var ensam på plats och att det inte funnits någon direkt hotbild mot honom. Ekoledningen menar också att alla säkerhetsrutiner följts vid tillfället och att Nils Horner själv var otroligt säkerhetsmedveten. Att en av de män som gripits för dådet ska ha varit Nils Horners tolk är ingenting som SR kan bekräfta. VD:n Cilla Benkö menar också att SR har ett bra säkerhetstänk och att man är medveten om att vissa platser man reser till är farliga, men att man också väljer bort andra ställen just på grund av detta.

Arbetat på SR sedan 2001

– Nils ville vara på plats, han var beredd att ta riskerna. Men han var också extremt säkerhetsmedveten. Vårt problem var snarare att stoppa Nils från att åka till vissa områden. Alternativet att vi skulle sluta att bevaka finns inte, men sen finns det ställen vi inte åker till, säger Cilla Benkö.

Hon beskriver hur hon i alla år på radion arbetat nära Nils Horner, och att de setts för luncher och middagar varje gång han kommit hem till Sverige. Vid dessa tillfällen har de också diskuterat säkerheten för Nils Horners resor. Cilla Benkö beskriver sin forne kollega som "en av radions mest rutinerade och säkerhetsmedvetna". Nils Horner har arbetat som utrikeskorrespondent för radion sedan 2001 och har rapporterat från många stora världshändelser sedan dess.