Politiker svårt misshandlad

Liza Jonsson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Nordmalings kommun, misshandlades i sitt hem i natt.

Motivet: byskolor kommunen hotas av nedläggning, skriver Vk.se.

– Hon blev slagen och sparkad i skallen, säger kommunstyrelsens ordförande Ulla-Maj Andersson (S) till Aftonbladet.

Liza Jonsson (S).
Liza Jonsson (S).

Liza Jonsson, 31, vårdas just nu för sina skador på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

– Det är bara att konstatera att barn- och utbildningsnämndens ordförande Liza Jonsson blev attackerad i sitt hem i natt, säger Ulla-Maj Andersson till Aftonbladet.

Kan ha haft nyckel

Andersson pratade med Liza Jonsson i morse på telefon och då uppgav Jonsson att hon hade ont i hela kroppen och i huvudet. Hon har röntgats, men tycks inte ha några allvarliga skallskador.

Händelsen skedde enligt polisen runt klockan 23 i går kväll. En man tog sig in i hennes lägenhet, som är en form av radhus, på nedre botten.

Mannen hade enligt Andersson av hittills oklar anledning en nyckel som han tog sig in med.

– Hur han fått tag i den vet jag inte. Hon låg och sov och uppfattade bara att han nämnde byskolorna. Sedan blev hon slagen och sparkad, i skallen, säger Ulla-Maj Andersson.

Enligt polisen var dock Jonsson vaken då attacken skedde.

Barn- och utbildningsnämnden gick i fjol med sju miljoner i underskott. Därför har man beslutat att lägga ned byskolor i Rundvik, Lögdeå och Gräsmyr.

– Både ekonomin och pedagogiken skulle bli bättre om man samlade eleverna i Nordmaling.

Krismöte i dag

Beslut skulle tas i fullmäktige 6 november.

– Det har varit väldigt mycket turbulens kring det här länge. De sociala medierna har frossat i frågan. En enig kommunstyrelse gjorde ett uttalande i våras att tjänstemännen har gjort det som krävts, efter att förvaltningschefen hängts ut som en lögnare.

– Borgerligheten, som i stället vill lägga ned musikskolan och annan verksamhet och vill behålla byskolorna, står mot de socialistiska partierna.

Under torsdagseftermiddagen hade barn- och utbildningsnämnden sedan tidigare planerat ett extramöte som gällde skolnedläggningarna. Det förvandlades till ett krismöte med nämndledamöter och polisen klockan 13.00 i dag.

Efter mötet säger Ulla-Maj Andersson:

– Polisen har nu lagt sekretess på ärendet och vi ska inte uttala oss mer kring händelseförloppet.

Ingen misstänkt

En polisanmälan om misshandel och hemfridsbrott har upprättats.

– Vi har haft tekniker på plats och genomför ett stort antal förhör, säger Joachim Lundberg, förundersökningsledare vid polisen i Västerbotten.

Stämmer det att mannen tog sig in med en nyckel?

– Det kan jag inte bekräfta. Jag avvaktar den tekniska undersökningen.

Kände hon igen mannen som tog sig in?

– Vi kan säga att vi inte har någon misstänkt i nuläget, i alla fall.

Hård slag mot demokratin

Kommunens barn- och utbildningschef Erik Lenne är också skärrad:

– Det är alldeles förfärligt det som hänt. Det är ett väldigt allvarligt angrepp på demokratin.

Han har själv blivit uthängd i sociala medier, på bloggar och insändarsidor i byskolefrågan.

– Jag har inte upplevt hot på det sättet att någon skulle begå våld mot mig. Däremot tycker jag att den stämning som piskades upp inför fullmäktige i juni var otäck. Jag blev illa berörd av den. Retoriken skruvades upp i ett tonläge som blev alltmer osmakligt, där det handlade allt mindre om fakta och allt mer om personangrepp.

Lenne har erfarenhet från jobb i flera kommuner.

– Jag har aldrig varit med om en kommun där det politiska tonläget är så hårt. Man bör ta en etisk diskussion kring hur de politiska frågorna kan hanteras på ett försvarbart sätt. Och så bör man se över om det är fler som behöver personskydd just nu.

Grannen: "Fruktansvärt"

Jörgen Sjöström som bor granne med Liza Jonsson, jobbade natt och kom hem efter händelsen, vid 2.

– Det är fruktansvärt. Man tänker att man bor i en idyll och är van att kunna lämna nyckeln i dörren, och ha allt öppet, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Det har varit mycket upprörda känslor kring byskolorna. Det är ruggigt vad som hänt, och att man inte ska kunna acceptera politiken.

Under torsdagskvällen har kommunens Posom-grupp öppet hus vid samlingslokalen Oasen i Nordmaling mellan 17 och 19.

– Där kommer socialen och polisen finnas till hands. Liza Jonsson är anställd inom kommunen och har många arbetskamrater. Alla som vill är välkomna, och där ska vi hjälpas åt att bena ut det här.

Politiker överfölls med kniv

Aftonbladet söker Liza Jonsson.

Jonsson har två barn tillsammans med sin 44-årige exmake. Hon är i dag i ett förhållande med en 36-årig man, som jobbar inom kommunen.

Även 2010 blev en västerbottnisk S-politiker överfallen i sitt hem. Bernt Andersson (S) överfölls med kniv i sitt hem i Umeå och fick allvarliga skador.

Publisert: