Nyheter

Durkslag godkänt på id-kort

Av: 

Leonard Goldberg

NYHETER

Durkslaget är en viktig del i den pastafariska tron.

Nu får Lukas Novy, 28, bära köksredskapet som huvudbonad på sitt id-kort.

Detta för att kunna visa respekt för det flygande spagettimonstret.

28-årige Lukas Novy från Brno i Tjeckien har ett religiöst förhållande till pasta. Bokstavligt talat. Som anhängare av religionen Det flygande spagettimonstret måste han enligt egen utsago bära ett durkslag på huvudet för att visa respekt för sin gudom, ett monster gjort av spagetti och köttbullar.

Uppfyller lagar

Tjeckiska myndigheter har nu gett den så kallade pastafariern rätt att bära plastsilen på sitt officiella id-kort. Att avslå Novys ansökan skulle nämligen vara ett brott mot tjeckisk lag, skriver Prague Monitor.

"Ansökan uppfyller de lagar i Tjeckien där huvudbonader av religiösa eller medicinska skäl är tillåtna om de inte döljer ansiktet", skriver Pavel Zara, talesperson för Brnos stadshus, i ett uttalande.

Bildades i protest

Den flygande spagettimonster-kyrkan bildades i USA 2005 som en satirisk religion. Religionen bildades i protest mot att delstaten Kansas beslutade att skolorna måste lära ut intelligent design som ett vetenskapligt alternativ till evolutionen. Sedan dess har religionen fått stor spridning på internet och 2006 släpptes boken Evangeliet om det flygande spagettimonstret, pastafariernas och spagnostikernas egen bibel.

Det första landet att acceptera durkslag på id-kort var Österrike. Affärsmannen Niko Alm fick efter tre års kamp använda köksredskapet som huvudbonad på sitt körkort.

Fotnot: 2007 tog Kansas bort kravet om att undervisa om intelligent design i skolorna.

ANNONS

Badkläder till ett bra pris hos Ellos. Passa på att köpa sommarens härligaste baddräkter, bikinis och tankinis!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: