Bombhot mot kungaparet

Publicerad 2013-08-22

En grupp – som säger sig vara en sympatigrupp för Anders Behring Breivik – hotade med att spränga en bomb utanför residenset i Karlstad.

Kungaparet befann sig i området vid tidpunkten.

Senare under dagen riktades ytterligare ett hot mot kungen och drottningen.

Hela centrala Karlstad spärrades av efter bombhotet.

I ett handskrivet brev till Nya Wermlands-Tidningens redaktion hotade en grupp med att en kraftig bomb skulle detonera utanför residenset i Karlstad klockan 17, rapporterar NWT.

Samtidigt var kungaparet på besök i Värmland.

Gruppen som har författat brevet kallar sig för "Anders Behring Breivik Sympatigrupp Norra Europa".

De skriver bland annat att de har tillverkat bomben av 1,5 ton konstgödsel.

Bombhundar på plats

– Vi har underrättelsefolk som tittar på det här. Vi hanterar det som ett riktigt bombhot med tanke på att vi har kungabesök, säger Rolf Sandberg, operativ chef hos polisen i Värmland.

Under eftermiddagen kom ytterligare ett hot till tidningsredaktionen. Den gången per mejl, undertecknat "Anders Behring Breivik stormtrupper".

– Det riktar sig framför allt mot kungen och drottningen. De kallas diverse saker och det står att blod ska flyta, säger Rolf Sandberg, som inte tror att det är samma avsändare till de olika hoten.

– Det triggar ju många människor sådana här saker.

Hela innerstaden i Karlstad spärrades av för trafik, bilar innanför området bärgades därifrån och bombhundar sökte igenom området. Vid 18-tiden fattade polisen beslutet att häva avspärrningarna i centrala Karlstad och minska bevakningen avsevärt.

Kungaparet i området

Enligt programmet som finns på länsstyrelsens hemsida befann sig kungaparet på Stora torget i Karlstad från 15.30 – där kungen bland skulle hålla tal.

Klockan 17.20 promenerade kungaparet till residenset i Karlstad. Därefter hölls en avslutande middag på residenset.

Men bombhotet kommer inte att påverka kungaparets planer enligt polisen.

– I dagsläget så kommer det fortgå som vanligt. Vi ska se till att kungabesöket kan utföras på ett tryggt sätt här i Värmland, säger Rolf Sandberg.

Ser ni allvarligt på hotet?

– Man kan aldrig negligera ett hot som kommer in på det här sättet. Sedan får vi hoppas att det är en tok som har skrivit men det kan vi inte veta i nuläget, säger polischefen.

"Vi kör på som vanligt"

På residenset – det ena bombhotets mål – märkte man under dagen inte av något speciellt.

– Här på residenset händer det ingenting. Vi kör på som vanligt. Jag har precis fått höra om detta, säger Gun Stavvik som arbetar på residenset.

Hon har inte haft någon kontakt med polisen än så länge.

Det bombhotsbrev som på torsdagsmorgonen inkom till NWT:s redaktion var adresserat till polisen i Värmland som hämtade brevet från redaktionen vid 10-tiden.

Förutom sympatierna för terroristen Anders Behring Breivik tar de även på sig skulden för mordet på Olof Palme, uppger NWT. Brevet är skrivet på engelska.

ANNONS