Bilden av Sverige positiv i utlandet

NYHETER

Årlig sammanställning av Sverigebilden klar

STOCKHOLM

Sverige beskrevs ovanligt positivt i utländska medier förra året, konstaterar UD i sin årliga sammanställning av Sverigebilden i utländska medier.

Dock hamnade drottning Silvia i arabiskt blåsväder och den svenska nazismen noterades.

Mest uppmärksamhet fick Förintelsekonferensen, IT-Sverige, Öresundsbron, OM-gruppens bud på Londonbörsen och Ikeas och andra svenska företags aktiviteter. Statsminister Göran Perssons förintelsekonferens följdes inte bara i hela Europa utan över snart sagt hela världen.

- Det är svårt att komma på en svensk regeringsaktivitet som fått motsvarande positivt genomslag i internationell press, skriver Martin Rosén på UD som utarbetat skriften.

Men allt är inte positivt. De nazistiska övergreppen kritiseras och Sverige betecknas ibland som släpphänt mot dem. Sådana anklagelser framförs kuriöst nog i österrikiska medier.

Beundrad bro

Det förekommer också kritiska inslag om Sveriges agerande under andra världskriget, men statsministern tog loven av mycket av denna kritik genom Förintelsekonferensen och löften att granska historien.

En person som får stor uppmärksamhet är drottning Silvia. I arabiska medier fick hon skarp kritik för ett uttalande där hon undrade varför palestinska barn skickas ut för att slåss mot israeliska soldater.

Öresundsbrons invigning fick omfattande press och beskrevs till och med av kräsna New York Times i ett sjusidigt reportage i tidningens veckomagasin.

Det går att bygga broar snabbare än tidtabellen anger, utan kostnadsöverskridande och utan juridiska processer och miljökatastrof, konstaterar tidningen förvånat. I Latinamerika och Asien beskrevs Öresundsbron bland annat beundrande som broarnas bro och århundradets byggnadsverk.

Wallenberg

IT-Sverige fick bred bevakning efter Newsweeks förstasidesartikel i januari förra året. Flera andra länders medier hängde på och gjorde egna uppskattande reportage om Sverige som föregångsland inom IT.

Raoul Wallenberg intar en särställning i rapporteringen om Sverige, skriver UD. När Ryssland i höstas uppgav att han nog skjutits och inte dött i hjärtslag som tidigare hävdats fick detta stort internationellt genomslag.

Det är påtagligt hur snabbt och effektivt nyheter från Sverige sprids även till avlägsna länder genom nyhetsbyråerna, konstaterar UD. När kungen anklagades för att kört för fort i Danmark ledde det genast till en ledarkommentar i Indien.

Den nordiska vikingautställningen om vikingarna och Amerika fick mycket stor publicitet där. Men den kanadensiske författaren Farley Mowat lade smolk i glädjebägaren när han påstod att det var skotska sjöfarare och inte vikingar som var de första att upptäcka Nordamerika.

Sverigebilden i utländsk press bygger på rapporter till UD från Sveriges ambassader runt om i världen. Den utkommer nu på allmän begäran efter att ha hoppat över förra året.

Thomas Höjeberg/TT