Theres, 43, möttes av snökaos när hon kom hem

1 av 5
NYHETER

Theres Sålder Antonsson, 43, kom hem på slutet av dagen – men kunde inte ta sig in genom varken ytterdörren eller dörren till vedboden.

Det nästan en meter tjocka snötäcket som legat på taken på alla hus på gården hade rasat ner.

Under vintern bor Theres Sålder Antonsson i ett hus i Malung kommun. Hon har fullt upp med snö. På jobbet lägger hon snö i backar med snökanoner – men det är inte allt.

När hon kom hem på torsdagseftermiddagen var hela gården täckt med snö. Den snö som täckt hustaken hade rasat ner från alla byggnader på gården.

Theres första tanke när hon kom hem till snön:

– Åh nej. Inte det också!, säger hon.

– Det är jättemycket snö redan innan och det blev inte mindre nu.

Hon uppskattar att snötäcket som legat på taken varit mellan 70 och 80 centimeter tjockt. Den snön låg numera vertikalt, som en tjock vägg framför både ytterdörren och dörren till vedboden.

30 minuters skottning

Bara att skotta bort snön framför vedboden tog en halvtimme. Sedan var det nästan lika mycket snö framför ytterdörren att ta itu med.

– Jag har bara gjort ett litet hål framför uthuset, men det tog inte så lång tid, kanske en halvtimme, säger Theres.

Trots cirka en timmes skottande – 30 minuter per dörr – är Theres tacksam att snön rasat ner, annars hade det funnits en risk att taken knäckts.

Anledningen till att snömassorna föll ner just nu tror hon var att temperaturen stigit något.

– Det har kommit över en meter snö och det har inte varit varmt därför har det inte ramlat av taken. Nu kom allting på en gång, säger hon.

Här är de svenska snörekorden 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder