89-årig dam avled efter väskryckning

Publicerad:
Uppdaterad:

MALMÖ

Den 89-åriga damen hade bara hunnit ett par kvarter från sin bostad i centrala Malmö när två män försökte slita åt sig hennes handväska.

Kvinnan höll så hårt i väskan att hon föll omkull. Fem timmar senare var hon död.

Föll omkull Här, nära Möllevångstorget i Malmö, slungades damen till marken. Fem timmar senare dog hon.
Foto: Krister Hansson
Föll omkull Här, nära Möllevångstorget i Malmö, slungades damen till marken. Fem timmar senare dog hon.

– Obduktionen får visa vad hon dog av, säger inre befäl Willy Persson vid Malmöpolisen. Men troligtvis var det hjärtat.

Det är bara drygt en månad sedan en 90-årig Stockholmskvinna avled på samma sätt. Två män attackerade kvinnan på Östermalm och slet så brutalt åt sig hennes väska att hon föll handlöst till marken och skadades svårt i huvudet. Kvinnan låg i koma och ett dygn senare avled hon.

Klagade över bröstsmärtor

I går morse var den 89-åriga Malmökvinnan ute på promenad. Klockan var 08.20 när två män närmade sig henne på Bergsgatan och försökte slita väskan ifrån henne.

Hon höll dock så hårt i sin väska att hon föll till marken i kampen. Männen gav då upp och sprang från platsen. När polisen kom en kort stund efteråt klagade kvinnan på smärtor i bröstet.

– Det är förfärligt, säger Annelie Henriksson, 34, som bor i Möllevångsområdet där väskryckningen ägde rum. Jag såg både damen och poliserna när jag kom cyklande till jobbet strax före halv nio.

– Kvinnan såg väldigt skärrad ut och det är fruktansvärt att höra att hon dog. Hur kan människor ge sig på gamla försvarslösa kvinnor?

Grov stöld – inte rån

Willy Persson på Malmöpolisen tycker likadant. Han beklagar också att väskryckning numera bara rubriceras som grov stöld och inte som förr, rån. Det ger fel signaler till förövarna, menar han.

– Att bli väskryckt är lika hemskt som att bli hotad och fråntagen en mobiltelefon eller en plånbok, säger han.

Signalementet på de två väskryckarna är i nuläget bara att de hade blå respektive grön tröja på sig och var kortklippta.

– Vittnet kommer förstås att höras igen i och med att kvinnan dog, säger Willy Persson. Om obduktionen visar att dödsfallet orsakades av väskryckningen kommer de även att misstänkas för vållande till annans död.

Ingrid Carlqvist

Publicerad: