Landschefen om Kamprad: ”En stark och närvarande visionär”

avMikaela Somnell, Erik Hedenvind

I morse kom beskedet att Ingvar Kamprad, Sveriges mest kände entreprenör, har gått bort.

Cia Fritzson Gårdnäs, landschef på Ikea-koncernen i Sverige, minns grundaren som en visionär vars vision är en ledstjärna på företaget än i dag.

Samma dag som Ingvar Kamprads dödsbud kommit träffar Aftonbladet Cia Fritzson Gårdnäs i Kungens kurva, utanför ett av de första Ikea-varhusen i världen.

Cia Fritzson Gårdnäs säger att det är en väldigt emotionell dag och att det är mycket blandade känslor hos Ikeas medarbetare.

– Vi nåddes av dödsbudet på söndag morgon, att han stilla avlidit i sitt hem i Älmhult i Småland.

– Det är mycket känslor, det är en oerhört saknad person och en otroligt viktig människa för oss på Ikea.

Stark ledare och entreprenör

Fritzson Gårdnäs minns grundaren som en stark ledare, entreprenör och visionär vars vision lever vidare i företagets medarbetare i dag.

– Ingvar har ju inte haft nån direkt operativ roll i företaget den senaste tiden. Men han kommer fortsätta vara en stor visionär i företaget. Och vi kommer minnas honom med stor saknad, värme och glädje.

Cia Fritzon Gårdnäs berättar att Kamprad var väldigt närvarande i företaget livet ut och att många medarbetare kände honom.

Många medarbetare kände Ingvar

– Många av oss har träffat Ingvar och han har alltid varit närvarande. Nu är vi på Kungens kurva, ett av de första varuhusen. Han har besökt det här varuhuset många gånger och han kände många medarbetare.

Men det är inte bara för Ikea Ingvar Kamprad har haft betydelse, enligt Fritzson Gårdnäs. Även för Sverige som land har han varit en viktig person, säger hon.

– För Sverige som land har han betytt otroligt mycket. När man läser det som står i media i dag förstår man hur stort avtryck han gjort på oss, våra kunder och människor i allmänhet.

Ville skapa en bättre vardag för många

Nu när Ingvar Kamprad inte finns längre kommer han ändå fortsatt vara företagets själ, enligt landschefen.

– Han var alltid en senior rådgivare och ledstjärna i vårt dagliga arbete. Många av oss 170 000 medarbetare har den i sig och kommer bära den vidare.

– Vi kommer leva vidare i visionen att skapa en bättre vardag för oss många.

ARTIKELN HANDLAR OM