Magdalena Graaf

Hemmafrun är utrotningshotad

Magdalena Graaf: Jag är lyckligt lottad

Av: 

Fatima Johansson

NYHETER

Hon har konkurrerats ut av lönesystem och pensionsreformer.

Snart är hemmafrun ett minne blott.

163 000 hemarbetande 1987 har blivit 55 000 i dag.

Nöjd med sin nya karriär Magdalena Graaf Hedman har gott om tid att pyssla om yngste sonen Carl Lancelot. Hon är en av allt färre svenskor som valt att stanna hemma och ta hand om barnen och sin make, fotbollsproffset Magnus Hedman. "Arbete i hemmet borde uppskattas mycket mer", säger hon.
Nöjd med sin nya karriär Magdalena Graaf Hedman har gott om tid att pyssla om yngste sonen Carl Lancelot. Hon är en av allt färre svenskor som valt att stanna hemma och ta hand om barnen och sin make, fotbollsproffset Magnus Hedman. "Arbete i hemmet borde uppskattas mycket mer", säger hon.

- Välfärdssystemet är uppbyggt så att det inte går att leva på en lön. Vad får man i sitt pensionskuvert om man varit hemma hela sitt liv? säger Ulla Björnberg, professor i sociologi med inriktning på kön och familj.

Beroendet av mannen är så gott som bortblåst. Liksom tanken på att ge upp sin karriär enbart för att sköta familjen.

Höjdpunkt på 1950-talet

- Det är ofta en självklarhet för unga mammor att börja jobba kort tid efter att barnen fötts. Men det finns nog de som skulle vilja vara hemma mer om de kunde, säger Ulla Björnberg, som menar att hemmafrun med nylagt hår och välstruket förkläde egentligen bara existerade en kort period, med en höjdpunkt på 1950-talet.

- Hon slog aldrig riktigt igenom i Sverige. Den modellen är på väg bort i större delen av världen nu.

Anne Kulle, 57, änka efter Jarl Kulle, valde för 30 år sedan bort en lovande karriär för att sköta gården och barnen. I går tog hon farväl av livet som hemmafru och ställde sig på scenen igen.

- Det kändes fantastiskt bra. Nu är jag tillbaka till det jag är utbildad för.

Anne Kulle ser tillbaka på sitt liv som hemmafru med stolthet. Det var ett medvetet val som hon aldrig har ångrat. Bekräftelsen fick hon när barnen i vuxen ålder tackade henne för att hon alltid funnits till hands.

- Jag tyckte aldrig att jag offrade något, det var så självklart. Jag ser det som ett privilegium som nog många skulle vilja ha, säger hon.

Trots att antalet hemarbetande minskar kraftigt så finns det undantag. Unga kvinnor som väljer familjen i första rummet.

"Mysigt att vara hemma"

Magdalena Graaf Hedman, 26, gift med målvakten Magnus Hedman, lever hemmafruliv i Northampton. Och trivs förträffligt med det.

- Jag är lyckligt lottad, det är mysigt att vara hemma med barnen. Arbete i hemmet borde uppskattas mycket mer, man jobbar ju minst lika mycket som mannen fast man gör det på hemmaplan.

Sönerna Isaac, 6, och Carl Lancelot, nio månader, kommer att få behålla mamma hemma ett tag till.

- Jag är en karriärkvinna inom hemmafru-yrket, säger Magdalena Graaf Hedman.

ANNONS EXTERN LÄNK

25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns – handla här

Åhléns

Publisert:

LÄS VIDARE

Jarl Kulles anhöriga i rätten om arvet

ÄMNEN I ARTIKELN

Magdalena Graaf

Anne Kulle

Jarl Kulle

Magnus Hedman

Familj