Ny dödlig attack i Kabul – fem döda

NYHETER

Beväpnade gärningsmän har angripit en militärakademi i Afghanistans huvudstad.

Fem soldater har dödats och tio skadats, i den senaste raden av terrordåd i Kabul den senaste tiden.

– Det kommer att ske fler dåd i samband med att våren kommer och framkomligheten i bergen blir bättre, säger terrorforskaren Hans Brun.

Foto: MOHAMMAD ISMAIL / REUTERS

En rad explosioner hördes under måndagsmorgonen i Kabul i närheten av militärakademin i Kabul.

Gärningsmännen försökte ta sig in i den hårt bevakade anläggningen men lyckades inte, skriver AP.

– En självmordsbombare utlöste sin bomb och en annan fångades av våra styrkor. Tre andra dödades och en gör motstånd. Attacken är över men olyckligtvis har vi fem döda och tio skadade, säger Dawlat Waziri, talesperson för försvarsdepartementet, till AFP.

IS säger sig ligga bakom

Fem gärningsmän låg bakom attacken. Två av gärningsmännen sprängde sig själva, två dödades följande eldstrid och en person har gripits, uppger försvarsdepartementet.

Terrorgruppen IS säger via sitt propagandaorgan Amaq att de ligger bakom attacken i Kabul.

Attacken sker bara två dagar efter att över 100 människor dödats i ett blodigt bombdåd som talibaner säger sig ligga bakom. En självmordbombare sprängde då en ambulans i ett centralt område i Kabul där det ligger många ambassader och myndighetsbyggnader.

Fler terrordåd väntas

Säkerhetspersonal har varnat för att fler attacker kan komma.

– Det kommer att ske fler dåd i samband med att våren kommer och framkomligheten i bergen blir bättre. Problemet är att Afghanistan har liten förmåga att upprätthålla säkerheten i hela landet, säger Hans Brun, forskare på terrorism vid King’s Collage i Storbritannien.

I Afghanistan attackerade IS för några dagar sedan Rädda Barnens anläggning i Jalalabad, och förra helgen dödades 25 personer när gärningsmän gick till angrepp mot ett lyxhotell i Kabul.

Afghanistan har en lång historia av islamistisk terror, och ser ut att bli ett än viktigare tillhåll för IS efter att terrorgruppen i princip slagits ut i Irak och Syrien, säger Hans Brun.

– Afghanistan är ytterligare en ’safe haven’ där IS kan fortsätta att verka och bedriva träningsläger i bergen. Det finns många typer av grupperingar som är aktiva i området, dels talibanerna som ju är en etnisk rörelse, lite förenklat, och al-Qaida, säger terrorforskaren Hans Brun.

Här är terrorgruppen IS ledare 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

Kabul

Hans Brun

Terrorism