Nu är Persson fredens hopp

Publicerad:
Uppdaterad:

I helgen åker han till Israel för att medla

Statsminister Göran Persson beger sig personligen till krisens Mellanöstern.

I helgen träffar han Israels premiärminister Ariel Sharon i Jerusalem.

Det sker i ett läge när det gränsar till öppet krig mellan israeler och palestinier.

fredsmäklaren Göran Perssons medlarresa till Mellanöstern tog form i går. Han var då i Paris för möten med premiärminister Lionel Jospin och president Jacques Chirac.
Foto: REUTERS
fredsmäklaren Göran Perssons medlarresa till Mellanöstern tog form i går. Han var då i Paris för möten med premiärminister Lionel Jospin och president Jacques Chirac.

Göran Perssons medlarresa till Mellanöstern tog form i går.

Han var då i Paris för möten med först premiärminister Lionel Jospin, sedan president Jacques Chirac.

Egentligen skulle EU:s ordförande Göran Persson ha träffat Ariel Sharon i Bryssel i dag. Men mötet blev aldrig av eftersom Sharon ställde in sin planerade Europaresa efter den senaste palestinska självmordsbomben, attacken i Tel Aviv som krävde minst 21 dödsoffer och skadade ett drygt 70-tal personer. Därför tvingas nu Persson att resa till Jerusalem i stället.

Ville ändå träffas

- Det växte fram i samförstånd. Båda sidor ville ändå ha mötet. Och man kom fram till att det här var den bästa lösningen, säger Anna Helsén, statsministerns pressekreterare.

Med på planet till Jerusalem följer Javier Solana, EU:s gemensamma "utrikesminister". Från svensk sida deltar också Göran Perssons närmaste man, statssekreterare Pär Nuder, samt utrikesrådet Sven-Olof Petersson.

För en vecka sedan träffade Göran Persson palestiniernas ledare Yassir Arafat i Köpenhamn.

Det skedde i ett läge där USA under nye presidenten George W Bush försökt blåsa nytt liv i fredsansträngningarna. Så kom självmordsbomben utanför diskot i Tel Aviv.

Väntar på hämnd

Palestinierna väntar fortfarande på Israels hämnd. Och våldet riskerar att trappas upp ytterligare. Men formellt gäller vapenvila. Trots den senaste veckans skräckscenario arbetar EU oförtrutet vidare med fredstrevarna.

Den 30 juni löper Sveriges ordförandetid i EU ut. Toppmötet i Göteborg i slutet av nästa vecka betraktas dock som något av avslutning. Och då är krisläget i Mellanöstern en given fråga på dagordningen.

Särskilt som USA:s president George W Bush kommer till Göteborg.

- Det är en oundviklig punkt på toppmötet. Det är en gemensam angelägenhet för EU och USA hur vi ska förhålla oss till Mellanöstern och vad vi kan uträtta där, säger Roger Hällhag, sakkunnig på statsrådsberedningen.

Till toppmötet kan nu Göran Persson komma med veckofärsk information från mötet med premiärminister Sharon i Jerusalem.

Leif-Åke Josefsson

Publicerad: