Nyheter

Schweiz går med i FN i dag

NYHETER

Knapp ja-majoritet i dagens folkomröstning

Både de schweiziska väljarna och kantonerna röstade ja till FN-medlemskap.

Men folkomröstningen blev så jämn den kunde bli och det var en knapp majoritet som röstade för medlemskap.

För de flesta länder är det en självklarhet att vara medlem i FN. Inte för Schweiz. Idag röstade alplandet om de ska bli medlemmar i Förenta Nationerna.

Förespråkarna har påpekat att Schweiz är det enda landet i världen förutom Vatikanstaten som inte är medlem i FN. Motståndarna har varnat för att ett medlemskap kan äventyra landets neutralitet.

Vallokalerna stängde redan klockan tolv på dagen. När de första resultaten började komma in var det fortfarande en öppen fråga hur omröstningen skulle sluta.

På eftermiddagen stod det klart att en knapp majoritet bland väljarna var för ett FN-medlemskap.

Högt valdeltagande

Av landets 23 kantoner röstade 12 för medlemskap, medan 11 röstade mot. Samtliga fransktalande kantoner röstade för FN-medlemskap. De tysktalande kantonerna är traditionellt mycket mer konservativa än de fransktalande. Det är också här som EU-motståndet är i majoritet.

Poströsterna tyder på att deltagandet kommer att bli över 50 procent, vilket är relativt högt för en folkomröstning. De flesta schweizare brukar poströsta, vilket är en anledning till att inga vallokalenkäter görs i Schweiz.

De första resultaten visade att 66,9 procent av rösterna i kantonen Genève, där flera FN-kontor huserar, stödjer ett FN-medlemskap. Däremot röstade 59,7 procent nej till medlemskap i den lilla tysktalande kantonen Glarus.

Den schweiziska radion uppskattade att 55 procent kommer att rösta för ett FN-medlemskap.

Pernilla Fagerström, TT

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter