Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Imperiet kan falla samman

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2002-08-21

Stenbeck efterlämnar en koncern i kris

lärjungarna sörjer mästaren I går samlades Jan Stenbecks direktörer för att försöka lugna marknaden. Det är "business as usual" förklarade de dämpat. Hans Holger Albrecht, MTG, Lars-Johan Jarnheimer, Tele 2, Pelle Törnberg, Metro International, Vigo Carlund, Kinnevik, Bruce Grant, styrelseledamot, Thomas Jönsson, Invik. Carlund, Jarnheimer och Törnberg är de hetaste kandidaterna för ordförandeposten.

Jan Hugo Stenbeck var en finansiell ingenjör med ständigt nya lösningar på sfärens interna kriser.

Resultatet - en tätt sammanflätad företagsgrupp där endast grundaren hade total insyn.

Efter hans död riskerar imperiebygget att rämna.

- Det blir en dominoeffekt i hela sfären, säger industrihistorikern Ronald Fagerfjäll.

Jan Hugo Stenbeck efterlämnar ett imperium i finansiell kris. Fyra av bolagen tillhör medie- eller telekombranschen - de branscher som drabbats hårdast av de senaste årens börsras. Bara sedan årsskiftet har koncernen tappat 60 miljarder i värde.

Oron efter hans bortgång fick kurserna att rasa ytterligare. Börsvärdet föll med 4 miljarder till 32 miljarder.

- Eftersom Tele 2 är en stor del av börsvärdet i hela gruppen blir krisen i branschen ett problem för hela sfären, säger Peter Malmqvist, analytiker på Aragon Fondkommission.

Men med Stenbeck vid rodret hade gruppen ändå marknadens förtroende. En koncern i kris behöver en garant för att få kreditgivarna att lätta på plånboken.

- Han dog vid sämsta tänkbara tidpunkt, säger Ronald Fagerfjäll.

Dessutom var det Jan Stenbecks personlighet som borgade för att bolagen skulle växa - och växa fort vilket var koncernens hela livsluft.

Slut på djärvheten?

- Frågan är om expansionslustan och de djärva lösningarna kommer att tonas ned nu. Det kan leda till att bolagen får en ännu sämre värdering nu, säger en telekomanalytiker.

Förutom de större börsbolag där Stenbeck var ordförande finns mängder av dotterbolag över hela världen. Branscherna är lika varierande som redovisningsprinciperna i de länder de är baserade.

Under årtiondena i USA byggde han upp en amerikansk företagsgrupp med ett 20-tal onoterade bolag inom bland annat telekom, IT och media. Bolag som för de flesta svenskar är relativt okända.

Så fort det var problem i ett bolag löste Jan Stenbeck det inom koncernen. Det var hela tanken bakom

korsägandet. Aktier i ett bolag kunde säljas för att täcka förluster i ett annat. Den största tillgången i ett bolag kunde vara aktier i ett annat.

"Splittring att vänta"

- Det var han som höll ihop bygget med sina kreativa idéer. Ingen annan har makten eller kraften att genomföra de offensiva in-ternaffärer han ägnade sig åt. Det innebär att sfären sannolikt kommer att brytas upp, säger en analytiker.

För 70 år sedan tog imperiebyggaren Ivar Kreuger livet av sig i Paris. Hans livsverk höll på att rämna och han såg ingen annan utväg.

Att de dog i samma stad är inte den enda kopplingen mellan de båda entreprenörerna. Jans far Hugo Stenbeck var den advokat som kallades in för att röja upp efter Kreugerkraschen.

Jan Stenbeck växte upp i samma hus på Östermalm där Ivar Kreuger hade en lägenhet. Men framförallt - de skapade imperier där de höll i alla trådar själva.

När entreprenörer av den kalibern går bort är risken stor att hela livsverket kraschar och styckas upp. Hungriga kreditgivare värnar sina intressen och vill alla vara med och dela på kakan. Men det finns en väsentlig skillnad mellan Sveriges två största entreprenörer.

- Kreuger var i grunden en bedragare, det var inte Jan Stenbeck, säger Peter Malm-qvist.

Elisabeth Lindham