Undantagstillstånd utfärdat i semesterparadiset

avSebastian Laneby

1 av 6

Maldivernas president trotsade en domstolsorder om att släppa politiska fångar vilket har lett till upplopp i huvudstaden Male.

Nu har Abdulla Yamin utfärdat ett 15 dagar långt undantagstillstånd – och säkerhetsstyrkor har stormat högsta domstolen.

Samtidigt manar UD svenska turister att ta det försiktigt, rapporterar TT.

Under förra veckan beordrade högsta domstolen i Maldiverna att frikänna nio oppositionspolitiska fångar. Bland annat den tidigare presidenten Mohamed Nasheed, landets första demokratiskt valda ledare, som tvingades bort från sin post 2012.

Rättsprocesserna mot de fängslade har enligt HD inte varit förenliga med internationell rätt eller konstitutionen. Domstolen slår också fast att tolv politiker som tappat sina platser i parlamentet efter att de lämnat det styrande partiet, ska återinrättas.

Upplopp på gatorna

Domstolsorden trotsades av den sittande presidenten Abdulla Yamin, vilket har lett till upplopp i huvudstaden Male och militärer har skickats ut på gatorna.

Nu har Abdulla Yamin utfärdat ett 15 dagar långt undantagstillstånd då de politiska spänningarna intensifieras, rapporterar Reuters.

Tidigare presidenten gripen

Bara timmar efter undantagstillståndsbeskedet stormade soldater högsta domstolen i huvudstaden.

Maumoon Abdul Gayoom, tidigare president under 30 år fram till 2008 och halvbror till sittande Abdulla Yamin, greps under måndagen, bekräftar hans talesperson Abdul Aleem för Reuters.

Senare greps också två av landets fyra domare i högsta domstolen, uppger polisen på Twitter.

UD: Var försiktiga

Svenska resebolag fortsätter att flyga turister från Sverige till den populära turistnationen och ställer inte in resor förrän UD av säkerhetsskäl avråder, rapporterar TT.

Nyhetsbyrån har talat med UD som manar till försiktighet för svenskar som planerar att resa till eller befinner sig i landet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Maldiverna

Male