Minister Thalén - en riktig lapplisa

NYHETER

Ingela Thaléns stora fritidsintresse är att sy lapptäcken

1 av 2 | Foto: MATTIAS CARLSSON
Syr till kolleger Ingela Thalén syr lapptäcken till släkt och till kolleger. Socialminister Lars Engqvists barnbarn har fått ett, liksom jordbruksminister Margareta Winbergs barnbarn. Just nu håller hon på att avsluta ett stort överkast till sonen och sonhustrun.

Socialförsäkringsminister Ingela Thalén syr lapptäcken till hela bekantskapskretsen.

- Men det är inget jag snackar om på jobbet, säger hon.

Ta en extra titt på grytlappen hemma i köket. Kanske är den sydd av Ingela Thalén.

Hon sålde dem ett tag i svägerskans butik. Men nu är de slut i lagret, och några fler till försäljning lär det inte bli, ministerns huvudsakliga fritidsintresse är att sy lapptäcken.

"Jag har sytt mer än 100 stycken"

Socialminister Lars Engqvists barnbarn har fått ett, liksom jordbruksminister Margareta Winbergs barnbarn och miljöminister Kjell Larssons. Just nu håller hon på att avsluta ett stort överkast till sonen och sonhustrun.

- Jag har sytt mer än 100 stycken.

Förutom att förse bekantskapskretsen, har hon sytt täcken till en hjälpsändning till Uganda och till barnhem i Minsk.

Hoppas bli uttagen

Nu hoppas Ingela Thalén bli uttagen till en lapptäcksutställning på Nääs slott, mellan Göteborg och Borås, i sommar. Hon har precis skickat in foton av fem lapptäcken.

Men hon tror inte att hon får draghjälp av ministerposten i lapptäckssammanhang.

- De flesta bryr sig inte om att jag är minister. Inte till vardags.

Inte heller har hon någon nytta på jobbet av att kunna lappa och tråckla.

- Nej, inte ett smack. Det här är ren och skär egennytta!

"Under perioder syr jag varje kväll"

Sitt första lapptäcke sydde Ingela Thalén för hand på våren 1983. Hennes pappa var sjuk och hon åkte mycket tåg mellan Göteborg och Stockholm. När resandet blev tråkigt började hon foga samman tyglappar.

Sedan dess syr hon under gladare omständigheter. Nu stående i tvättstugan i villan på Värmdö, på en supermodern symaskin. Om hon lyfter blicken har hon utsikt över viken.

- Under perioder syr jag varje kväll.

Det är ett sätt att rensa hjärnan från politiska beslut. Men hennes politiska arbete färgar av sig på hobbyn. På arbetsrummet har hon ett lapptäcke inspirerat av första maj, röda fanor på grå botten.

- Och när jag lämnade socialdemokraternas styrelse och min plats i verkställande utskottet och Göran skulle avtacka mig, sa han att de funderat på att köpa en säck tyglappar.

Thaléns lapptips:

Christina Vallgren