Dansk hade ansvaret vid flygkatastrofen

NYHETER

Flygledaren bröt samman - var ensam i kontrolltornet

Foto: En kvinna lägger blommor vid katastrofplatsen nära Bodensjön i södra Tyskland. Flera tusen människor, bland dem många anhöriga, samlades i går till en minnesstund.

En dansk flygledare satt ensam i kontrolltornet vid Klotenflygplatsen i Zürich då två flygplan kolliderade och 71 människor dödades förra veckan.

Hans schweiziske kollega lämnade bordet – i strid mot instruktionerna – för en kaffepaus.

Den danske flygledaren har drabbats av ett nervsammanbrott och har lagts in på psykiatrisk klinik. Danska tidningen Berlingske Tidende skriver att han ensam skötte det bevakningsområde där ett ryskt passagerarplan på hög höjd kolliderade med ett transportflygplan.

Dansken hade kvällsvakten tillsammans med en schweizare. Vid 23-tiden tog schweizaren en kaffepaus och lämnade, i strid mot instruktionerna, sin arbetsplats och gick en trappa ned.

Fem års erfarenhet

Utredningen hittills tyder på att tekniska svårigheter i tornet gjorde att dansken glömde hålla ett öga på de två planen. Telefonsystemet krånglade och i åtta minuter var dansken så upptagen med detta att han inte följde de två olycksplanens väg mot kollisionen.

Mannen är familjefar med tre barn och bosatt i Zürichtrakten. Han har arbetat vid flygplatsen i fem år.

Alla offer hittade

På söndagen började flygkatastrofens offer föras hem. Sent på kvällen lyfte ett plan med 33 döda ryssar från Tyskland. Tyska tidningen Stern skriver att alla 71 offren nu har hittats, men bara 37 av dem har identifierats.

Det handlar om 34 ryssar, ett gift par från Vitryssland och en 47-årig britt.

I går kväll samlades ett par tusen personer på en av nedslagsplatserna. Efter kraschen hittades 27 döda på platsen och ett provisoriskt kors restes till minne av de omkomna. Anhöriga från Ryssland lade ned kransar och blommor för att hedra sina barn och släktingar.

Mattias Lundell, TT