USA planerar invasion av Irak

NYHETER

Målet: Störta Saddam Hussein

USA planerar en avancerad attack mot Irak. Angreppet ska ske från tre olika väderstreck och från såväl luft som land och vatten.

Foto: Syftet med attacken är att störta Iraks ledare Saddam Hussein.

Det finns en nästan färdig invasionsplan, enligt tjänstemän i den militära ledningen. Syftet med attacken ska vara att störta presidenten Saddam Hussein, säger en hemlig källa till tidningen New York Times. Saddam Hussein misstänkts för att understödja terrororganisationer som är anti-amerikanska.

Markangrepp från Kuwait

Attacken ska komma från norr, söder och väster. Styrkor till havs, i luften och på marken ska genomföra invasionen. Tiotusentals marinsoldater och vanliga soldater ska enligt dokumentet invadera från Kuwait. Hundratals stridsplan baserade i upp till åtta länder, däribland förmodligen Turkiet, skulle betyda ett kraftigt luftangrepp mot tusentals mål. De strategiska målen är bland annat landningsbanor och större vägar. Laboratorier och förråd där man misstänker att Iraks massförstörelsevapen och biologiska vapen förvaras, ska förstöras av specialstyrkor.

Inget av de länder som i de hemliga dokumenten identifierats som möjliga plattformer för attacken har blivit formellt kontaktade än, uppgav myndigheterna till New York Times.

Långt gångna planer

Planen är preliminär men dess existens visar att man kommit långt i planeringen av en eventuell attack. När väl planen är helt genomarbetad och klar så är det slutgiltiga steget att president George W Bush fattar ett beslut i frågan. President Bush hävdar offentligt att det inte finns några detaljerade planer på invasion av Irak. Trots att beredskapen höjts för en invasion, betonar källor för New York Times att man diskuterar andra metoder som ekonomiska sanktioner, småskaliga militära operationer och diplomatiska påtryckningar för att störta Saddam Hussein.

Susanna Vidlund