Så här blir du frisk, Persson

1 av 5 | Foto: Peter van den Berg
Nära att svimma Här tvingades Göran Persson avbryta journalisternas frågor och dra sig tillbaka - han var nära att svimma av smärtan i vänstra axeln. Det hände i förrgår efter mötet i London med premiärminister Tony Blair. I dag får statsministern goda råd av både ortoped och sjukgymnast.

Göran Persson har varit nära att svimma vid två tillfällen efter sin cykelolycka - vid sommartalet i Almedalen och efter mötet med Tony Blair.

- Jag har svårt tro att han har presterat lika bra som vanligt, säger ortopedläkaren Björn Cars.

I måndags förra veckan cyklade statsminster Göran Persson omkull. Han föll så illa att han bröt vänster nyckelben.

Trots skadan talade han i Almedalen, men han hade svåra smärtor.

- Jag höll på att svimma alldeles i början av talet, sa Göran Persson till Aftonbladet.

I förrgår hände det igen. Statsministern avbröt intervjuer som hölls efter mötet med Storbritanniens premiärminister Tony Blair.

Göran Persson beskrev sina smärtor som svåra.

- Jag mår inte bra, jag höll på att svimma, sa statsministern.

Enligt ortopedläkaren Björn Cars på Södersjukhuset i Stockholm svimmar många som brutit nyckelbenet i samband med olyckan. En vecka senare är det mycket ovanligt.

Stressad får mer ont

- Det beror på smärttoleransen hos var och en, men det är ovanligt med så stor smärta. En stressad person upplever alltid smärta som värre än en som är lugn och trygg.

Vanligtvis får patienter medelstarka värktabletter, till exempel citadon. De kan orsaka yrsel och bilkörning rekommenderas inte när man tar tabletterna.

Vid mötet med Tony Blair hade Göran Persson inte tagit några värktabletter.

- De som äter mycket smärtstillande kan påverkas av medlen. Om man låter bli kan man få en lägre irritationströskel än vanligt, säger Björn Cars.

Nyckelbensbrott brukar innebära en sjukskrivningstid på ungefär två veckor för en person med kontorsarbete. Göran Persson har inte gjort något arbetsavbrott.

- Det måste ha varit mycket tröttsamt och ansträngande, säger Björn Cars.

Förband lindrar smärtan

Skadan läker på mellan fyra och tolv veckor.

I extrema fall kan det ta ett år. Då opereras skadan.

Många använder ett förband som läggs i en åtta över ryggen och armarna sticks ut genom öglorna. Förbandet gör att axlarna skjuts bakåt, det lindrar smärtan och underlättar läkningsprocessen.

Sjukgymnastik hindrar att axeln blir stel och gör att patienten vågar röra mer på armen. Det är också viktigt för cirkulationen.

Träningen som gör dig mindre stel

Johan Bergqvist