Hon väntar på att få dö

Årets säldöd lika svår som sommaren 1988

Foto: Sven-Olof Englund
Katastrof i repris Knubbsälshonan blöder svårt ur öronen som ett resultat av virusangreppet. Snart orkar hon inte mer.

HALLANDS SVARTSKÄR

Flämtande, med blödande öron och med vädjande, febriga ögon ligger en kraftig, vuxen knubbsälshona på en klippa.

Dödsdömd, när nu säldöden åter slår till.

Ni minns förra gången. Sommaren 1988. Då som nu valår. Valpsjukan härjade på västkustens sälkolonier. 5 000 knubbsälar dog. Epidemin var mystikomspunnen och den kallades miljökatastrof. Panik bröt ut.

Symbol för miljön

Bilden av en döende sälunges ögon blev symbolen för världens hotande undergång och var det avgörande elementet i en politisk omvälvning i Sverige. Med sentimentalitet sändes miljöpartiet till riksdagen.

Under 14 år har kunskapen om säldöden vuxit. Det var en miljöbetingad tragedi.

- Ryska fiskare hade tömt Barents hav på sill och lodda (en liten lax). Havets grönlandssälar gav sig av ner längs norska kusten på jakt efter mat. De nådde Kattegatt, kom i kontakt med knubbsälarna och förde över virus som knubbsälarna inte hade immunförsvar emot, berättar biologen Jan-Åke Hillarp.

- Det var som när européerna i Sydamerika mötte indianerna. De spred dödliga sjukdomar.

19 000 knubbsälar

För att se säldöden i ögonen hyr jag i Gottskärs hamn utanför Kungsbacka en aluminiumbåt som tar mig nio sjömil ut till Sveriges viktigaste sälkolonier - blygrå kobbar i dystersvarta vatten med namn som Tistlarna och Kungen, Tranebräckorna och väderleksrapporternas kändisfyr Nidingen.

Där och längre söderut vid Varberg, på Hallands Väderö utanför Torekov, på Saltholm i Öresund och Måkläppen utanför Falsterbo finns 19 000 knubbsälar - fler än före epidemin 1988 - men hastigt blir de nu färre.

- Vi räknar med att PDV-viruset kommer att ha ihjäl fler än 5 000 sälar, säger marinbiologen Martin Larsvik vid Tjärnö marinbiologiska laboratorium i Strömstad.

Redan har cirka 700 sälar döda flutit i land.

- Jag samlade in drivved och använde mig av diesel och brände upp fem döda sälar i går, säger Berndt Jonasson, som bosatt sig på Nidingen.

På en sten långt ute till havs har tjugotals sälar sida vid sida lagt sig till ro. De friska sälarna reagerar på motorbullret från vår båt och tumlar ner i vattnet. De sjuka sälarna ligger kvar i det längsta.

Okända faktorer

Ingen vet med bestämdhet varför säldöden slagit till igen.

En spekulation bland marinbiologer är att den nya generation sälar som vuxit upp sedan 1988 saknar det immunförsvar som sälarna byggde upp under den förra epidemin.

Den nya säldöden innebär inte att hela sälstammen utrotas.

- Men den bör vara en tankeställare för att vi inte, som naturvårdsverket föreslagit, ska tilllåta jakt på säl på ännu en tid, säger biologen Hillarp.

PDV-virus

Staffan Heimersson