Nina hålls vid liv för att föda

NYHETER

Regeringen vägrar låta hjärndöd dö

LONDON

Nina Typol är gravid i sjunde veckan - men hon ligger hjärndöd i en sjuksäng i Istanbul.

Hennes föräldrar vill stänga av maskinerna som håller henne vid liv.

Regeringen stoppar familjen - och vill vänta tills barnet kan förlösas med kejsarsnitt. Om fem månader.

Foto: FÄSTMAN - OCH MÖRDARE Nina Typol var gravid och hon och fästmannen Hakan Cekmet planerade att gifta sig. Men i ett våldsamt gräl tog han en pistol och sköt henne i huvudet. Skadorna blev så allvarliga att Nina Typol blev hjärndöd.

Nina Typol, 25, från Bielefeld i Tyskland blev förälskad i Hakan Cekmet, 26, i grannhuset. Men efter flera fängelsestraff i Tyskland flyttade han till sitt hemland Turkiet. För ett par veckor sedan reste hon till Istanbul för att besöka sin pojkvän, de hade förlovat sig och hade planer på att gifta sig.

Men de grälade mycket och Nina ville åka tillbaka hem till Tyskland. I onsdags hade de ännu ett gräl, Hakan hade druckit och ville hålla henne kvar.

- Barnet är mitt också, du måste stanna här, sa han.

Sköts i huvudet

Nina vägrade och provocerande antydde hon att barnet kanske inte var hans trots allt. Hakan tog en pistol och höll mot hennes huvud - och tryckte av.

Nina överlevde men 18 timmar senare gjorde skadorna henne hjärndöd. I fredags ville familjen stänga av de livsuppehållande maskinerna.

- Jag vill att ni ska göra det om den stunden kommer, hade hon bett sina föräldrar långt tidigare.

Men deras önskan stoppades i fredags morse av den turkiska regeringen.

Ville donera sina organ

Bakgrunden är att Nina, och hennes föräldrar, ville att hennes hjärta och lever skulle doneras i samband med att maskinerna stängdes av.

- Det är oetiskt att låta henne dö för en organdonation, säger dr Kezim Tas vid "Schweizerkliniken" där Nina ligger enligt brittiska BBC.

Nu är jurister inkopplade i fallet som har uppmärksammats i hela världen. Den turkiska regeringen vill hålla Nina Typol vid liv tills hon är i sjunde månaden då barnet skulle vara tillräckligt stort för att klara sig. Men det är något som många experter inte tror är möjligt utan att fostret skadas. En hjärndöd producerar inte de nödvändiga hormonerna.

Leif Kasvi