Bilbomb dödade 32 i Colombia

NYHETER

Exklusiv nattklubb raserad

1 av 3 | Foto: Den exklusiva klubben låg i Bogotas diplomatkvarter och gästas ofta av diplomater och höga politiker.

BOGOTA

Minst 32 människor dödades och omkring 200 skadades när en bilbomb exploderade intill ett av toppolitikernas ”vattenhål” i Colombias huvudstad Bogota i fredags kväll.

Myndigheterna kastade reflexmässigt skulden på gerillaorganisationen Colombias väpnade revolutionära styrkor (Farc).

I fyra decennier har ett inbördeskrig rasat med vänstergerillan Farc som en av polerna. Vicepresident Francisco Santos deklarerade på lördagen att han för sin del är övertygad om Farcs skuld.

Skådespelaren Rodrigo Obregon, som befann sig på klubben El Nogal, anklagar däremot knarkligor för bomben, skriver tidningen El Tiempo.

På en vägg vid El Nogal upptäcktes efter dådet klotter signerat MAS. På 80-talet fanns en grupp med de initialerna som man tror ska uttydas Död åt kidnappare. Gruppen uppstod i samband med ett märkligt kidnappardrama, där offret hade anknytning till en knarkklan i storstaden Medellin. Bombdåd som drabbade civilpersoner var inget ovanligt inslag i kriget mellan knarkligor under de åren.

Barn i huset

Klubben El Nogal i norra Bogota är ett favoritställe för politiker och affärsmän och därför ofta scen för viktiga möten. Där finns konferensrum, squashbana, simbassäng, bastu, hotell och flera restauranger.

När sprängladdningen gick av klockan 20:15 i fredags lokal tid - kvart över två på natten svensk tid - var anläggningen full av gäster. En bröllopsfest pågick och många barn fanns på de översta våningarna.

En tolvårig flicka grävdes fram levande efter att ha tillbringat natten begravd av spillror.

Juan Pablo Leon, vars två barn räddades av personalen, säger till El Tiempo att folk som arbetade i huset agerade så klokt att de räddade livet på många.

Besökare blev instängda i hissar och rum som blockerats av nedfallande byggspillror. Vid explosionen förstördes också ett hundratal fordon i och invid El Nogal, som ligger vid en genomfartsled i norra Bogota.

Belöning

Det fordon som sprängdes var lastat med drygt 200 kilo dynamit, sade borgmästaren Antanas Mockus sedan det hål i stenläggningen som uppstod vid explosionen hade undersökts. Borgmästaren utlyste på stående fot en belöning på motsvarande 1,5 miljoner kronor för den som kan ge information om de skyldiga.

President Alvaro Uribe besökte platsen vid midnatt och sade att precis som världen bekämpar terrorismen gemensamt och nu förbereder sig att reda ut läget i Irak, borde det internationella samfundet hjälpa Colombia mot Farc. Uribes inrikesminister Fernando Londono var tidigare chef för El Nogal.

Farc beräknas ha omkring 17 000 soldater i sina led och är därmed tre gånger så stor som den andra stora vänstergerillan Nationella befrielsearmén (ELN). Farc har också anklagats för att ligga bakom en händelse i torsdags, då socialminister Juan Luis Londono och fyra andra personer försvann under en flygning. I fredags besköts en räddningshelikopter under sökandet efter planet.

Fakta / Farc

TT-AFP