"Tvinga männen att ta ledigt"

1 av 4 | Foto: Estelle Milburne.
NYHETER

Tvinga papporna att ta halva föräldraledigheten! Det kravet ställs av 27 kvinnor från medie- och kulturbranschen på DN Debatt i dag.

Den skarpa kritiken riktas främst mot politikerna.

"I dag är det läge att kalla sig feminist och vinna politiska poänger, något de flesta politiker upptäckte under senaste valrörelsen. Det är inte lika lätt att vara en", skriver de.

De menar att Sverige felaktigt framställs som ett föregångsland när löneskillnaderna mellan könen fortfarande är stora och när kvinnor diskrimineras i arbetslivet.

Hinner aldrig i kapp

Bakom uppropet står bland andra skådespelarna Martina Haag och Mi Ridell, tv-producenten Estelle Milburne, krönikören Linda Skugge och författarinnan Bea Uusma Schyffert.

Roten till problemet är ojämlikheten i ansvaret när det gäller barnen, anser de. Kvinnorna halkar efter i yrkeslivet och kommer aldrig i kapp.

Många av kvinnorna har själva råkat ut för särbehandling.

"Vi väljer att satsa på dem som varit här och slitit, är inte ett ovanligt argument i arbetslivet", skriver de.

En ekonomisk fråga

Därför räcker det inte längre med ett frivilligt val när det gäller föräldraledighet. I dag väljer många pappor att jobba för att familjen förlorar för mycket pengar annars. Konkret förslås en individuell för-äldrapeng och en förlängd föräldraförsäkring med högre ersättningsnivåer.

Annika Sohlander