Nasa: Incidenten vid starten inte bakom Columbias haveri

NYHETER

"Vår uppmärksamhet riktas mot det som vi inte såg"

CAPE CANAVERAL

Katastrofen med rymdfärjan Columbia orsakades troligen inte av incidenten i samband med uppskjutningen, då en bit material lossnade från bränsletanken. Den slutsatsen har rymdflygstyrelsen Nasa dragit.

Det var en bit hårt skum, stor som en mindre resväska, som lossnade från rymdfärjans yttre bränsletank strax efter start från rymdbasen i Florida. Videobilder visar hur biten förångades sedan den träffat färjans undersida.

När färjan bröts sönder under landningen i lördags riktades uppmärksamheten genast mot incidenten som en trolig orsak, men chefen för Nasas rymdfärjeprogram, Ron Dittemore, ifrågasatte den teorin på onsdagen. Skumbiten var för lätt och slungades med för låg hastighet för att kunna skada Columbias värmebeständiga skyddsplåtar, menade han.

– Vår uppmärksamhet riktas mot det som vi inte såg. Vi tror att det fanns något annat, det måste finnas en annan orsak, sade han vid en pressträff på Johnson Space Center i Houston.

Nasas experter tror inte heller på teorin att isbeläggning på skumbiten skulle ha kunnat bidra till att ha skadat färjan. Columbia var Nasas äldsta rymdfärja. De sju astronauterna ombord dog när färjan bröts sönder inför landningen efter den 16 dagar långa rymdfärden.

Kvarlevorna av de sju anlände på onsdagen i flaggdraperade kistor till flygbasen Dover i delstaten Delaware. De ska tas om hand på basens bårhus innan de döda överlämnas till de anhöriga för begravning.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM

Rymden