Tågstationen i Åstorp förstörd i brand

NYHETER

Tågtrafiken stoppad mellan Helsingborg och Hässleholm

Foto: Den gamla stationsbyggnaden i Åstorp förstördes nästan helt i branden.

HELSINGBORG

Åstorpsborna sörjer sin järnvägsstation som ödelades i lågorna tidigt på lördagsmorgonen. Tåg fick bytas ut mot bussar eftersom det närmast antika ställverket i källaren blev vattenskadat. Polisen tror att branden var anlagd.

- Det är så sorgligt så att det är knappt sant. Stationen blev renoverad för några år sedan och den var så vacker, säger Alice Ohlsson från Åstorp till TT.

Röklukten låg tung över den en gång så betydelsefulla järnvägsknuten i nordvästra Skåne på lördagen. Området runt stationen var avspärrat av polisens tekniker efter misstankar om att någon tänt på med flit.

Samtidigt jobbade Banverkets personal intensivt med att pumpa och torka bort vattnet från källaren där det gamla ställverket från 1930-talet finns. Vattenskadorna gjorde att persontågen stoppades under helgen och ersattes med bussar. De få godståg som skulle ha passerat Åstorp kunde ledas om.

- Tågtrafiken kommer att påverkas även efter helgen. Vi jobbar för att allt ska vara som vanligt i slutet på nästa vecka, säger Bo Viberg på presstjänsten vid Banverkets södra region.

Förseningar

Och passagerarna får räkna med vissa mindre förseningar, enligt Bo Viberg. Eventuellt kommer tågen att kunna passera Åstorp men inte stanna till vid stationen. Tågresenärerna får då ta bussen till och från närmaste station.

Det var vid tretiden på lördagsmorgonen som en nattvandrare upptäckte att det brann i köket på restaurangen som låg i den gulputsade stationsbyggnaden. När brandkåren väl lyckats få bukt med lågorna blossade elden upp på vinden. Sedan gick allt mycket fort. Trots att ett trettiotal brandmän deltog släckningsarbetet var den gamla stationsbyggnaden snart övertänd.

Ingen människa kom till skada men den kraftiga rökutvecklingen gjorde att de boende i närheten uppmanades att hålla fönstren stängda.

Järnvägsstationen invigdes 1875 och var en av Skånes äldsta. En gång i tiden var Åstorp en central punkt på den svenska järnvägskartan och sysselsatte ett hundratal personer under storhetstiden på 1920-talet .

En anställd kvar

På senare tid blev det mesta automatiserat och nu fanns det bara en enda anställd kvar, berättar pensionären Kaj Nilsson. Under många år jobbade han med elarbeten på järnvägsstationer runt om i Skåne.

- När jag började på 1950-talet var det mycket folk och rörelse på stationen. Sedan har det minskat sakta men säkert, säger Kaj Nilsson.

Och Åstorpsborna är naturligtvis oroliga för att stationen aldrig mer kommer att återuppstå.

- Folk undrar ju om den någonsin kommer att byggas upp på nytt. Allt kan säkert skötas från Malmö, säger Alice Ohlsson.

Polisens rubricering är mordbrand. På måndag kommer en mer omfattande utredning att inledas.

Anna Nyberg/TT