Han är en guldgosse

NYHETER

Ericsson byter skylt. Från en grånad pessimist. Till en energisk guldgosse.

Det kan räcka en bit.

Årsskiften brukar symboliskt avbildas av en krokig man med långt skägg som vandrar ut stödd på en stav. Det är det gamla året. In springer det nya året, en vitaminstinn liten pojke med vingar på ryggen.

Ungefär så såg det ut på podiet på Opera-terrassen i Stockholm i går när Ericsson presenterade sin nya vd. Kurt "den gamle" Hellström vandrade bort. Carl-Henric "den yngre" Svanberg rusade in.

Nu ser man framåt

Ericssons bekymmer är långt ifrån över. Enligt bokslutet hoppas företaget att efter två tunga förlustår gå med vinst "någon gång under 2003".

Men med vd-skiftet markerar Sveriges viktigaste företag att det tänker lägga kris-åren bakom sig och börja blicka framåt.

Kurt Hellström blev vd mer eller mindre mot sin vilja sedan företrädaren Sven-Christer Nilsson fått sparken under förödmjukande former 1999. De två första åren gick gans-ka bra. Sedan blev allt nattsvart.

Under 2001 och 2002 gick Ericsson med över 30 miljarder i förlust sedan skatterna var betalda.

Under samma period har antalet anställda minskat från 105 000 till knappt 65 000 personer.

Vid varje ny delårsrapport har Hellström tvingats säga att han inte ser något ljus i tunneln. Att han inte har någon aning om när det vänder. Han blev till slut en symbol för krisen.

Han ökade vinsten

Carl-Henric Svanberg är raka motsatsen. En guldgosse som under sina åtta år som vd för lås- och säkerhetsföretaget Assa Abloy ökat företagets vinst med 50 procent om året. Visserligen mycket beroende på omfattande företagsköp. Men i alla fall.

Till skillnad från Kurt Hellström signalerar Carl-Henric Svanberg alltså framgång. Killen som lyckas, tror på framtiden, har en egen förmögenhet på mer än en halv miljard och entusiastiskt talar om "att få ut energin ur de många människorna".

Ett företags framgångar beror givetvis inte på om vd:n verkar trött eller energisk. Men i Ericssons fall kan förändringen få en symbolisk betydelse, både för anställda och kunder.

Carl-Henric Svanberg kan inte telekombranschen. Han har, till skillnad från de flesta av sina företrädare, inte jobbat på Ericsson. Han har en tuff tid framför sig.

Men om Kurt Hellström utstrålade norrländsk sävlighet är Carl-Henric Svanbergs signum måttfull, amerikanskinspirerad och solbränd självsäkerhet.

- Jag tänker inte spara en kalori för att vi ska visa vinst i år. Det är början till framgång, meddelade Svanberg i går.

Det finns många som hoppas att han lyckas.

Lena Mellin