Miss Tyskland i Bagdad för att träffa Saddam

NYHETER

Jag vill bidra till freden och hjälpa det irakiska folket

Foto: - Jag vill bidra till freden, sa Miss Tyskland till reportrarna vid ankomsten till Saddam Husseins internationella flygplats i Bagdad.

BAGDAD

Milt sagt häpna ögon följde Miss Tysklands - 19-åriga Alexandra Vodjanikova - ankomst till Bagdad på torsdagskvällen.

Hon är här för att "hjälpa det irakiska folket". Vodjanikova vill också träffa Saddam Hussein.

- Jag vill bidra till freden, sade hon till reportrarna vid ankomsten till Saddam Husseins internationella flygplats i den ljumma Bagdadkvällen.

Parkeringsplatserna vid flygplatsen var mer än överfulla. Många människor i traditionella irakiska dräkter trängdes ivrigt inne i ankomsthallen. Men tro inte att de vallfärdat till flygplatsen för att välkomna Vodjanikova. Så här års återvänder många irakiers släkt, vänner och bekanta från pilgrimsfärder till islams heliga platser i Saudiarabien.

Många förvånade blickar

Många förvånade blickar följde också kameramännens och reportrarnas strid om golvutrymmet kring den unga tyskan av ukrainsk härkomst. Hon bar strikt mörka byxor och kavaj under mellanblont hår som i vågiga svall föll ner till halva ryggen.

Innan hon i en Mercedes fördes till al-Rashid, ansett som Bagdads bästa hotell, sade hon att hon vill träffa Iraks president och diktator Saddam Hussein. Hon skulle säga honom att hela Tyskland - som har en stor muslimsk invandrargrupp - står bakom det irakiska folket och en fortsatt fred i Irak.

Vidare ville Vodjanikova säga Saddam Hussein att tyskarna anser att FN:s vapeninspektörer bör få mer tid i jakten på massförstörelsevapen.

Men när hon nått fram till hotellet var talträngdheten borta. En talesman i hennes presstrupp, o mgiven av några mycket axelbreda irakiska unga män, hänvisade till en presskonferens på lördag:

- Fröken Vodjanikova är mycket trött efter resan.

Tomas Bengtsson/TT