Badpojken slog rekord i folklighet

1 av 4 | Foto: BLEV VYKORT Partiet gjorde den klassiska bilden till vykort.
NYHETER

Ingen svensk partiledare har suttit lika länge som Alf Svensson, 64.

Nyligen firade han 30 år på posten.

Alf Svensson sågs som vänsterradikal av en partifalang när han valdes till partiledare 1973.

Han inledde arbetet med att kritisera USA:s julbombningar i Vietnam. Sedan tog han itu med att omvandla det lilla inåtvända partiet till ett mer folkligt parti. På vägen har många sanningar rykt all världens väg.

Nej blev ja

I mitten av 1970-talet dödförklarade Svensson blockpolitiken, kallade partiet "orange" och ville gå i koalition med socialdemokraterna. Men i valet 1982 var partiet plötsligt borgerligt.

Hösten 1979 hade Alf en "Nej till atomkraft"-knapp på kavajen. Sen blev han kärnkraftsanhängare.

Först skulle det inte byggas någon Öresundsbro, sedan var det okej.

Nej till fosterfördrivning blev ja till abort.

Löntagarfonder var först bra. Sen dåliga.

EG-motståndet skrotades 1988.

Även privat har han skiftat ståndpunkt. På 1980-talet deklarerade Alf Svensson sig som absolutist. Numera dricker han gärna ett glas vin.

- Han begärde utträde ur riksdagens nykterhetsgrupp för minst ett år sedan, säger ordföranden, socialdemokraten Göran Magnusson.

Två pingstkyrkoinspirerade punkter har i alla fall hängt med från start och utgör fortfarande partiets existensberättigande: vårdnadsbidraget och att skolan ska grunda sig på den kristna etiken.

Kd har dessutom alltid sagt nej till registrerat partnerskap för homosexuella.

Sovit på tågstationer

Men de politiska vägvalen genom åren hade inte spelat någon roll, om inte Alf Svensson med outtröttlig energi år ut och år in rest genom landet, hållit anföranden, sovit på tågstationer och drivit ett parti som överlevde på medlemmarnas donationer ända in i riksdagen.

Alf Svensson insåg tidigt hur viktigt det var att synas i press och tv. Första året som partiledare var han samtidigt ordförande i ungdomsförbundet och adjunkt i historia och svenska. Ett år senare trappade han ner och hade bara två jobb: partiledare och chefredaktör för Karlshamns Allehanda.

Den blekingska lokaltidningen köptes in för att ge partiet ett språkrör och under en period var den landets snabbast växande tidning.

Efter tidningsäventyret har Svensson fortsatt att i hög takt producera debattartiklar - ofta i den svarta bok med vaxpärmar som han ständigt noterar i - och han har alltid förstått publicitetsvärdet av att omge sig med kända personer. Från Jokkmokks-Jokke via Eva Rydberg till dagens Gert Fylking.

Rekord i folklighet slog Alf Svensson redan 1973. På sommarstället vid havet i skånska Smygehamn blev han Hänt-mannen med hela svenska folket, på Charles Hammarstens klassiska bild.

Som en ung gud steg han upp ur havet, iklädd endast tajta randiga badbyxor, med den välformade bröstkorgen nödtorftigt skyld av hans korslagda armar.

Jubilerar med Bamse

I dag framstår han som en nationskurator som står för fasta värden, etik och moral i en kaotisk tid. Intrycket bygger mycket på hans munvighet, "en politisk talekonst fylld av klarhet, kraft och mänsklig värme", som det hette när han fick Talarpriset 1996.

Skönlitteraturen är en viktig inspiratör för honom. Deklamerar dikter gör han dock mest för hustrun.

Precis som en annan 30-årsjubilar 2003 - Bamse, världens starkaste och snällaste björn - förespråkar han samarbete. Han agerade brobyggare i den borgerliga regeringen i början av 1990-talet.

- I dag är det ett väldigt samlat parti kring den linje Alf stakat ut, säger Mats Odell.

Björn Gillberg, som suttit i partiledningen:

- Han är partiledaren med stort P.

Han slog Erlander med 7 år

Ebba von Essen, Joachim Kerpner