Blix riktar hård kritik mot Irak

NYHETER

Innehållet i nästa FN-rapport avslöjat

LONDON

Hans Blix riktar stark kritik mot Irak i nästa rapport till FN:s säkerhetsråd.

Brittiska BBC har kommit över en arbetskopia och där skriver Hans Blix att resultatet av inspektionerna varit "väldigt begränsade".

Foto: Blix riktar ny kritik mot Irak, enligt BBC.

I morgon ska Hans Blix, chef för FN:s vapensinpektioner i Irak, presentera sin rapport och den kommer troligen att bli mindre smickrande för Irak.

I det första utkastet skriver Blix att Irak kunde gjort mycket mer för att hitta förbjudna vapen och för att bevisa att massförstörelsevapen verkligen har förstörts.

I går hette det också att Hans Blix skulle kritisera Irak för att man ännu inte förstöra de missiler av typen al-Samoud II - ett krav från FN.

Men sent i går kväll sa Saddam Hussein att han "i princip" kunde gå med på det kravet utan att säga vad "i princip" betydde.

Det finns nu också rapporter om att Saddam Hussein har börjat dirigera sina elitstyrkor, bland annat sin republikanska vaktstyrka mot Bagdad och sin hemstad Tikrit. Uppgifterna kommer från den amerikanska armén som redan väntat sig att den irakiske ledaren ska koncentrera sina styrkor kring sina maktcentra.

Leif Kasvi