"Det är fullt krig"

NYHETER

Kungen tveksam till polisinsatserna i Thailand

- Nu har man tagit i med hårdhandskarna och det kan diskuteras, säger kung Carl Gustaf om narkotikakriget i Thailand.

Kungaparet på statsbesök har fått information om den thailändska polisens kritiserade insatser .

Foto: Kungaparet är på ett femdagars statsbesök i Thailand.

I sitt tal berömde kung Carl Gustaf Thailands strävan efter mänskliga rättigheter.

Men i samtal med den thailändske kungen och premiärministern tog han upp kritiken att landet begår rättsövergrepp i sitt krig mot narkotikan.

- Man har tagit i med hårdhandskarna vilket man kan diskutera, säger kungen.

Kungen och drottning Silvia berättade på torsdagen om sina upplevelser av statsbesöket i Thailand på det klassiska lyxhotellet Oriental nere vid floden i Bangkok.

Båda var på gott humör, och talade först med den thailändska pressen av artighetsskäl mot värdlandet.

- Våra kulturer är mycket olika och det gör vårt besök här så intressant, sade Silvia.

Kungen lade till:

- Vi har varit här många gånger tidigare och tycker mycket om landet. Det är en spännande kontrast att se hur man förenar framtiden och det förflutna.

Under statsbesökets första tre dagar har kungen och drottningen träffat den thailändska kungafamiljen flera gånger. De har även varit på audiens hos premiärminister Thaksin Shinawatra.

Krig mot narkotika

Den dominerande händelsen i Thailand nu är regeringens och polisens proklamerade krig mot drogerna. Premiärministern har bestämt att knarkproblemet ska utplånas på tre månader. Det har lett till ett besinningslöst dödande. Över 1 000 personer har skjutits ihjäl på knappt fyra veckor.

Polisen säger att det är knarkligorna som har ihjäl varandra för att hindra angiveri. Andra uppgifter säger att många har fallit offer för polisens kulor.

Både inom landet och utomlands har metoderna väckt kritik för att kränka rättssäkerheten och de mänskliga rättigheterna. Kungen har följt debatten och har också diskuterat frågan om mänskliga rättigheter med den thailändske kungen och premiärministern.

- Ja, det har också varit uppe, självfallet. Premiärministern berättade om deras situation och att det pågår utredningar om det har begåtts några oegentligheter, sade kungen.

Näringslivet

Han fortsatte:

- När det gäller narkotikan är det vad man kan kalla för fullt krig. Nu har narkotikan kommit in bland befolkningen också. Förut skickade man det mest vidare. Det är beklagligt och nu har man tagit i med hårdhandskarna, vilket man kan diskutera.

Men samtalen mellan kungarna har handlat om mycket annat också. Bland annat delar de ett intresse för miljö och natur.

- Jag har varit och tittat på flera av kungens projekt för att hjälpa landsbygdsbefolkningen med jordbruk och vatten. De är väldigt spännande, förklarade kungen.

Han är stolt över det samarbete som har byggts upp mellan Sverige och Thailand på näringslivsområdet i den thailändsk-svenska handelskammaren.

- Redan senare i vår kommer en delegation från det thailändska näringslivet till Sverige. För att ha goda relationer handlar det inte om en insats en gång, utan flera gånger, sade kungen.

Simone Söderhjelm, TT