Svenska sålde barnsex på turisthotell

NYHETER

Händelsen tystades ner av researrangören

En svensk kvinna misstänks ha erbjudit turister sex med barn i Gambia.

En resebyrå i Gambia hävdar att kvinnan gick omkring med ett fotoalbum och försökte sälja barnen.

Men reseföretaget utredde aldrig händelsen.

En nederländsk avdelning av människorätts- organisationen Terre des hommes berättar i en rapport om den svenska kvinnan.

- Pedofiler från Sverige, Norge, Nederländerna, Belgien, Tyskland och Storbritannien åker till semesterorten Kololi på jakt efter barn, säger en av rapportförfattarna, Mireille Bijnsdorp, till TT.

Den svenska kvinnan gick omkring på turisthotellen med ett fotografialbum och försökte 'sälja'' barnen till turister för omkring tio kronor per natt, berättar platschefen som arbetar för MyTravel.

Är tillbaka i Sverige

- Uppgifterna kom från andra hotellgäster men tyvärr hann kvinnan åka tillbaka till Sverige innan vi kunde få dem bekräftade, säger platschefen.

Platschefen hävdar dock att hon omedelbart meddelade organisationen Ecpat i Sverige. Ecpat Sverige är en ideell förening som arbetar för att stoppa alla former av barnsexhandel.

Men Helena Klingvall på Ecpat säger att det inte har kommit in någon anmälan från MyTravel.

Nu har Ecpat har uppmanat platschefen i Gambia att överlämna den information och kunskap hon har i fallet.

- All sådan information ska omedelbart överlämnas till polis och till det svenska huvudkontoret. Det är upp till polisen att avgöra om det finns tillräckligt med bevis, säger Klingvall.

– Att kvinnan lämnat landet är alltså ingen anledning att inte göra en polisanmälan.

Känner inte till anmälan

Dessutom borde man ha tagit kontakt med svensk polis, säger hon.

Susanne Krutrök, informationschef på MyTravel och kontaktperson för Ecpat på reseföretaget, känner inte heller till någon anmälan.

-Någonstans har det blivit fel. Jag tror tyvärr att vi tidigare inte informerat våra anställda tillräckligt om hur de ska gå till väga.

Johan Bratt, TT