Unga lockas att röka med billiga cigaretter

NYHETER

Färgglada paket för tankarna till godis

Billiga cigaretter i färglada paket som liknar godis mer än tobak. Så lanseras nya cigaretter i Sverige.

– Det är uppenbart att man vänder sig till en yngre målgrupp, säger Viktoria Lagerström, före detta fröken Sverige som nu arbetar för Statens folkhälsoinstitut.

Foto: Mikael Persson
Viktoria Lagerström, före detta fröken Sverige, rasar mot tobaksbolagens nya produkt.

De nya cigaretterna kostar inte mer än 25 kronor per paket. Det är 10 kronor billigare än normalpriset. Förpackningen för tankarna till tuggummipaket eller en ask med Harry-Potter bilder.

– Det är uppenbart att man vänder sig till en yngre målgrupp om man ser till förpackningen och priset. Det är verkligen tråkigt, säger Victoria Lagerström som jobbar med tobaksfrågor på Statens folkhälsoinstitut.

Attrahera unga människor

Folkhälsoinstitutet anser att cigarettmärket Austria Tabak har designat sina paket för att attrahera unga människor. På Internet marknadsförs cigaretten med hjälp av flashig grafik, musik och tävlingar.

Men Rebel Tobacco, som har hand om den svenska lanseringen av cigaretterna, står frågande inför kritiken.

– Vi har pratat med flera av våra återförsäljare och enligt dem är det inte främst ungdomar som köper det här paketet, säger Mats Viklund, vd på Rebel Tobacco.

”Ogrundad kritik”

Enligt Viklund finns det ingen grund för Folkhälsoinstitutets påståenden.

– Unga har en tendens att vara mer märkesfixerade än äldre. De köper hellre kända märken oberoende av om de kostar lite mer. Det är helt grundlöst att påstå att fler unga väljer det här paketet, säger han.

Det är inte första gången Austria Tabak fått kritik för att de vänder sig till unga människor. När cigarettmärket skulle marknadsföras för två år sedan bjöds unga på fest där cigaretterna kostade fem kronor per paket.

– Allt går ut på att man vill värva nya rökare. Utformningen av cigarettpaketen är samma grej som när man anordnade tobaksfester för unga. Det är förrädiskt, säger Victoria Lagerström.

Billiga cigaretter

Ulrika Nordin