Saga Berlin

Saga Berlin slipper stå för skadeståndet på 300 000 kronor

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Graffitikonstnären Saga Berlin, 30, slipper att själv stå för skadeståndet sedan hon sprayat en utomhusbassäng med röd färg.

En insamling har nu fått ihop 300 000 kronor, vilket täcker hela kostnaden:

– Ni är verkligen sjukt grymma som bidragit till den här gemensamma insamlingen som vi hoppas ska markera att vi är väldigt många som tycker att Sagas straff inte står i proportion till handlingen, skriver ansvariga för Facebooksidan Backa Saga.

I september 2016 sprejade Saga Berlin och flera andra personer en tom utomhusbassäng i Hägersten i södra Stockholm med röd färg.

Saga Berlin greps och dömdes i förra veckan för grov skadegörelse till villkorlig dom och dagsböter på 3 500 kronor. Dessutom skulle hon betala ett skadestånd på 281 000 kronor till Stockholms stad, och 12 000 kronor i ränta.

I dag meddelade Facebook-sidan Backa Saga att 1 470 personer har skänkt 300 000 kronor. Därmed är hela beloppet som Berlin var skyldig att betala insamlat, berättar tidningen Mitt i Söderort:

– Saga och vi som håller den här sidan vill verkligen tacka er alla som skänkt en slant eller två, skriver de ansvariga för Facebooksidan.

Saga Berlin har hela tiden beskrivit målandet av bassängen som ett konstverk, och nekat till att det var ett brott. Tanken var att tvätta bort graffitin nästa dag, och filma händelsen.

– Det var färg på betong, ingen människa skulle komma till skada, har Saga Berlin sagt till Expressen.

I april 2017 skadades Saga Berlin svårt i samband med Rakhmat Akilovs terrorattentat på Drottninggatan i Stockholm, och har sedan dess inte kunnat jobba heltid. Efter terrordådet tilldömdes hon en ersättning på 150 000 kronor.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Cantwell: Domen mot Saga Berlin säger något om vår tid

ÄMNEN I ARTIKELN

Saga Berlin

Graffiti

Facebook

Hägersten