Inbrott

Så skyddar du dig mot inbrottstjuven i höst

Av: 

TT

Investera i ett bra lås. Det kanske inte hindrar alla tjuvar, men gör det definitivt mer besvärligt att bryta sig in. Arkivbild.
Investera i ett bra lås. Det kanske inte hindrar alla tjuvar, men gör det definitivt mer besvärligt att bryta sig in. Arkivbild.

NYHETER

Hösten är en högtid för inbrott. Nu får många oväntat besök, och i skydd av mörkret kan inbrottstjuven ostört ta sig in nästan överallt.

Men det finns några enkla knep som skyddar dig – och ditt hem.

Här är expertens egna tips.

Christer Karlsson, en av grundarna till Kris, Kriminellas revansch i samhället, kan det här med inbrott. I dag är han fri från kriminalitet, men i sitt tidigare liv har han brutit sig in tusentals gånger. Knepen är många och det kommer hela tiden nya metoder.

– Det finns alla möjliga som kan sig förbi larm och det finns elektroniska dyrkar – men ett gediget sjutillhållarlås är ganska svårt att ta sig igenom, säger han.

Glöm tvätt och timers

Förra året anmäldes totalt 22 600 bostadsinbrott i hela landet – en ökning med tre procent från föregående år, enligt Brottsförebyggande rådet. Ökningen rör anmälda inbrott i lägenheter, medan villainbrotten minskade något. Hur skyddar sig den oroliga bäst?

Med larm, en säkerhetsdörr, okrossbara fönster och galler är man ganska trygg. Lägenhetsinnehavaren ska tänka på att skaffa lock för låset och se till att det inte är så lätt att dyrka upp.

Trots åtgärder i hus och hem så går det ofta att ta sig in ändå, säger Christer Karlsson och understryker att den tjuv som behöver snabba pengar sällan låter sig stoppas:

– Även om larm utlöses så tar det tid för väktare att komma dit.

Ett tips är att alltid tömma brevlådan – men glöm det här med att låta tvätt hänga ute och dingla i trädgården eller sätta lampor på timers.

– Nej, det är sånt som man genomskådar.

Ringa polisen direkt

Ett fenomen som det rapporterats om på senare år är förekomsten av ligor som på olika sätt märker ut lämpliga hus som det kan gå att göra inbrott i – kanske genom att lägga en sten på verandan eller en gren på uppfarten som en signal eller sätt att kolla huruvida det är fritt fram eller ej.

– De gör så för att veta om folk är hemma eller inte, säger Christer Karlsson.

– Man ska ringa polisen direkt om man ser det här, så de kan hålla koll på området.

Inbrott går inte alltid att förhindra. Skaffa en god försäkring – och fundera på om du verkligen ska ha alla dyrgripar liggandes hemma. Vad klarar du egentligen av att bli av med?

– Ha inga Picasso på väggen, ha inte en jättestor myntsamling i bokhyllan eller hundratusen kronor hemma i byrålådan. Det handlar om det.

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Inbrott