Turkiet och Saudiarabien – vänner och fiender

TT TT

Publicerad 2018-10-23

Saudiarabiens kung Salman och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid ett statsbesök i Ankara 2016.

Relationen mellan Turkiet och Saudiarabien är en försiktig balansakt. Turkiet vill behålla ekonomiska band med Saudiarabien, samtidigt som händelser som den arabiska våren 2011 sått split mellan länderna.

Journalisten Jamal Khashoggis försvinnande kommer i ett känsligt läge.

Bakgrunden

Under 1960- och 1970-talet ökade handeln mellan Saudiarabien och Turkiet, och de båda länderna knöts närmare varandra bland annat genom att Turkiet etablerade diplomatiska kontakter med den palestinska paraplyorganisationen PLO.

När Recep Tayyip Erdogan och hans parti AKP tog makten 2002 ledde det till att Turkiet knöt starkare band till muslimska och arabiska länder i regionen, och Turkiet närmade sig Saudiarabien. Irakkriget 2003 ledde till ännu starkare band eftersom både Turkiet och Saudiarabien då oroade sig över att Irak skulle falla i händerna på deras gemensamma fiende Iran.

2006 blev kung Abdullah den förste saudiske ledaren att besöka Turkiet sedan 1966.

Den arabiska våren

Upproren runt om i Mellanöstern och Nordafrika 2011 förändrade Turkiets och Saudiarabiens relation. Erdogan välkomnade revolutionerna, medan saudierna såg på utvecklingen med oro. Situationen kulminerade i Egypten där Turkiet stöttade Muhammad Mursi och Muslimska brödraskapet, medan Saudiarabien och andra gulfstater stämplade brödraskapet som en terroristgrupp och grep deras medlemmar.

Turkiet fördömde sedan militärkuppen i Egypten, och Istanbul blev fristad åt många av Muslimska brödraskapets medlemmar. Samtidigt stöttade Saudiarabien den nya ledaren Abd al-Fattah al-Sisi med stora ekonomiska bidrag.

Istanbul har sedan dess också retat upp Saudiarabien genom att i fjol skicka trupper till Qatar som en solidaritetshandling, sedan Saudiarabien och dess allierade på Arabiska halvön isolerat den lilla oljestaten. Turkiets stöd med varor och ekonomiskt stöd har varit avgörande för att Qatar ska klara av blockaden.

Ekonomin

Turkiet brottas med en djup ekonomisk kris, som snabbt håller på att förvärras. Landets relationer med USA är på bottennivå och banden till EU och Ryssland har försvagats. Bedömare tror därför att president Recep Tayyip Erdogan kommer att gå försiktigt fram i sin kritik efter journalisten Jamal Khashoggis försvinnande, för att inte reta upp de saudiska ledarna för mycket. Turkiet är ett populärt land för turister och investerare från Saudiarabien och andra gulfstater. De senaste 15 åren har pengar från gulfstaterna utgjort nästan 10 procent av alla utländska investeringar i Turkiet – majoriteten av pengarna kommer från Saudiarabien. I det här läget, där den turkiska liran har fallit till rekordlåga nivåer, vill Erdogan inte att saudiska investerare och turister ska stänga sina plånböcker som innehåller hett eftertraktad utländsk valuta.

Källor: TT, AFP, AP, The Washington Post, The Conversation